10x
5x
1x
1x

Geen BeNe League competitie dit seizoen

16 december 2020

Geen BeNe League competitie dit seizoen

De 5 Nederlandse BeNe League teams zien het niet haalbaar om dit seizoen nog een competitie te spelen.

IJshockey valt onder de regeling voor topsportcompetities en de BeNe teams zouden mogen trainen en wedstrijden spelen. Maar de spelregels daarvoor zijn erg streng en kostbaar, denk aan de verplichting om 2 keer per week bij het team een corona test af te nemen. Maar wat ook speelt is dat die test geen garantie is dat er geen besmetting binnen een team komt, wat weer gevolgen heeft voor de competitie als dat wel het geval is. Een serieuze competitie is niet haalbaar.

Onze spelers hebben de afgelopen periode vrijwillig getraind, vanuit het vooruitzicht dat er nog wel een competitie komt. Maar de BeNe League teams krijgen het, door de aanvullende eisen, financieel niet rond. We wilden niet nog langer wachten met een besluit.

In België is de situatie hetzelfde, daar wordt ook niet gespeeld.

Het is heel jammer, we missen zo een heel seizoen.

We gaan ons nu richten op het seizoen 2021-2022.

Hieronder kunt u het persbericht lezen.

De vijf Nederlandse ijshockeyclubs uit de BeNe League: Cairox Hijs Hokij, Snackpoint Eaters Limburg, UNIS Flyers Heerenveen, Select 4-U Nijmegen Devils en Zoetermeer Panters, hebben na onderling overleg besloten dit seizoen niet meer te starten met een competitie. Dit geldt zowel voor de BeNe League als het Nederlands kampioenschap en de Bekercompetitie. Dit betekent dat het seizoen 2020-2021 geen winnaar kent. 

De clubs hadden al eerder besloten een start van de BeNe League uit te stellen tot  in december van dit jaar. De maatregelen rondom COVID-19 maakte het vrijwel onmogelijk om een competitie op te starten. Vorige week kwam er een mogelijke verruiming van deze maatregelen door de overheid. De  BeNe League werd als topcompetitie aangemerkt en dat betekende dat ijshockeywedstrijden en trainingen zijn toegestaan onder een strikt geldend protocol. 

Inmiddels zijn de eisen van het protocol nu duidelijk geworden.  De vijf Nederlandse clubs hebben het protocol uitvoerig bestudeerd en moeten helaas constateren dat het niet realistisch is om nog een fatsoenlijke verantwoorde competitie te gaan spelen. De financiële en organisatorische risico’s zijn te groot voor de clubs. De clubs hebben de volgende opsomming gemaakt:

  • Er zijn geen toeschouwers toegestaan bij wedstrijden en daardoor geen inkomsten mogelijk uit recettes. 
  • Opbrengsten uit sponsoring zullen minder zijn bij het ontbreken van publiek op de tribunes.
  • Protocol eist twee keer per week testen van de selectie en begeleiding op COVID-19. Dit is een aanzienlijke extra kostenpost voor elke club.
  • Er is een groot risico m.b.t. het ordentelijk laten verlopen van een competitie. Besmettingen zullen een directe uitwerking hebben op het speelschema met het verplaatsen en uitvallen van wedstrijden. 
  • Een grensoverschrijdende competitie als de BeNe League heeft te maken met verschillende protocollen in de verschillende landen. 
  • Er is slechts nog maar een beperkte tijd beschikbaar voor het spelen van de wedstrijden.  Inclusief een voorbereidingstijd zijn er onvoldoende speelweekenden over. De clubs moeten rekening houden dat de ijsbanen uiterlijk eind maart 2021 dicht gaan. 
  • Zoetermeer Panters heeft geen ijs meer beschikbaar door kostenreductie van de ijsbaan in Zoetermeer. Dit ten gevolge van de maatregelen van de overheid. 

De clubs vinden het bijzonder jammer dit te moeten besluiten. Alle clubs zouden graag wedstrijden willen spelen, maar dan wel in een verantwoorde financiële en organisatorische omgeving.

Dit betekent dat de clubs zich nu gaan richten op een start in september voor het seizoen 2021-2022 en hopen dat dan alles weer zo goed als normaal en iedereen bovenal gezond is.

 

–Einde persbericht–

 

INFO verkrijgbaar bij de voorzitters:

Cairox Den Haag
Harry Vlaardingerbroek
06-55853334

Snackpoint Eaters Limburg
Ron Lahay
06-50823351

Unis Flyers Heerenveen
Henk Hoekstra
06-53311811

Select 4-u Nijmegen
Paul Fondse
06-22492418 

Zoetermeer Panters
Hans Toonen
06-51367209 

 

Hoofdsponsoren