10x
5x
1x
1x

Aanvoerder Levi Houkes is met Select 4-U Devils klaar voor de halve finales

11 maart 2020

Het is 2 dagen na de dubbele overwinning tegen Bulldogs Luik in de kwartfinales van de play-offs in de BeNe-League dat het gesprek met Levi Houkes plaatsvindt. De 28-jarige captain van Select 4-U Devils heeft zojuist met zijn ploeg getraind in het Nijmeegse Triavium.

Het zijn al de zoveelste play-offs waar Houkes in speelt. Nadat hij in de jeugd van het Duitse Krefeld speelde, volgde een sportieve rondreis langs Nijmegen, Den Haag, Eindhoven, opnieuw Den Haag, Heerenveen, Tilburg en sinds 2017 weer Nijmegen. Hier is hij nu de aanvoerder. De eigenaar van een schildersbedrijf had eerder al aangegeven als ijshockeyer voortaan in de keizerstad te willen blijven.

Tijdens de training is het onderwerp van gesprek bij de toekijkers natuurlijk de aanstaande halve finale-wedstrijden tegen Heerenveen Flyers. Zaterdag 14 maart om 20.00 uur begint het eerste duel in de serie van ‘Best-of-three’ in Heerenveen, zondag 15 maart om 20.15 uur volgt de return in Nijmegen. Een eventuele derde wedstrijd staat voor woensdag 18 maart, eveneens in het Friese haagje, gepland.

“Ik ga er vanuit dat we zullen spelen, ondanks de perikelen rond het corona-virus”, klinkt het optimistisch uit de mond van Houkes.Dit optimisme is ook wel nodig, want in Heerenveen Flyers treft Select 4-U Devils een ijzersterke tegenstander die het hele seizoen 2019-2020 al domineert. Met als resultaat: de koppositie na het reguliere seizoen en winst in de bekerfinale. Dit laatste uitgerekend tegen het Nijmeegse team. Op 15 januari jl. waren de noorderlingen in de Nederlandse bekerfinale te Eindhoven met 5-2 de sterkste.

Waarschijnlijk niet aan die wedstrijd, maar Nijmegenaar Houkes heeft goede herinneringen aan de tijd dat hij voor Flyers speelde (halverwege het seizoen 2014-2015 t/m zomer 2016). Houkes: “Ik heb een aantal ‘uitstapjes’, zoals jij dat noemt, gemaakt buiten Nijmegen en ik kijk met veel plezier terug op mijn tijd in Heerenveen. Het was echt een leuk ‘uitstapje’. Het is een kleine stad (ca. 30.000 inwoners), maar met een enorm  ijshockey-verleden en met veel publiek dat erg meeleeft. Het is een goed georganiseerde club, zowel in het team als daarbuiten. Het huidige team is ook goed gestructureerd, is goed in balans. Ze hebben inderdaad uitblinkende buitenlanders, maar die kunnen alleen maar uitblinken, omdat hun medespelers dit mogelijk maken. Het is een sterke ploeg, hun goede resultaten dit seizoen beschouw ik dan ook als een echte teamprestatie.”

Een hele kluif dus voor Select 4-U Devils, al is de ploeg bezig met een goede reeks, ze zitten (zoals dat in goed Nederlands heet) in een ‘goede flow’. De 184 centimeter lange aanvaller beaamt dit: “Na een moeizaam begin van het seizoen door ontwikkelingen binnen en rond de ploeg, is iedereen nu bereid om keihard voor elkaar te werken tijdens de wedstrijden. Ik weet niet hoe het komt dat het nu opeens wel goed gaat. Als het water tot hier staat (hij houdt een vinger onder zijn neus) dan ‘staan’ we er. Typisch Nijmeegs, dat is altijd al zo geweest.”

Tijdens de voorafgaande training roept Houkes regelmatig de spelers bij elkaar om ze op een bord tactische aanwijzingen te geven. De aanvoerder: “Dit doe ik al sinds Ron Plamont hier trainer is. Ik bepaal de tactiek samen met Ron en een aantal spelers. Ik zou het liefste alleen maar spelen, maar de situatie is nu eenmaal niet anders. Of ik een goede tactiek heb om Heerenveen Flyers te kunnen verslaan? Ja, dat denk ik wel. Mits iedereen voor elkaar wil blijven werken en iedereen zich aan zijn opdracht houdt.”

Door: Jacques Schmoller

Kaarten voor de halve finale wedstrijd zondag om 20.15 in het Triavium tegen Heerenveen Flyers zijn te bestellen door te klinken op de link hiernaast > bit.ly/Devils-Heerenveen

 

Hoofdsponsoren