Ahoud Devils wint kampioenschap na overtime-thriller

2 april 2022

Ahoud Devils Nijmegen is kampioen in de Eerste Divisie. In een uiteindelijk loeispannende wedstrijd moest overtime de beslissing brengen. Devils moest daarin eerst een powerplay van Utrecht onschadelijk maken, vervolgens ging Jay Plamont alleen op de Utrechtse doelman af voor het kampioenschapsdoelpunt, zijn derde treffer van de wedstrijd.

‘Ik dacht eigenlijk dat ik offside was, dus ik stopte al een beetje met schaatsen’, lacht de maker van het winnende doelpunt na de wedstrijd met de kampioenschapsmedaille om zijn nek. Hij trok zichzelf echter weer op gang en maakte vaardig af. ‘Eindelijk weer een kampioenschap in Nijmegen. We hadden het misschien vorige week al af moeten maken in Utrecht, maar hier voor eigen publiek is extra mooi.’

Heel lang leek het er in het duel op dat Nijmegen de titel betrekkelijk simpel binnen zou halen. Aan het begin van de derde periode had Devils een comfortabele 5-2 voorsprong. Met nog tien minuten te gaan kwam Dragons via Joel van Baarssen terug tot op twee goals, om de stand vervolgens gelijk te trekken met twee goals binnen een halve minuut in de slotfase. ‘Utrecht gaf alles en dan kan dat gebeuren’, analyseerde coach Eric Mater.

De succescoach blikt nog even terug op de zinderende ontknoping. ‘Daarna krijgen we nog een powerplay mee, vervolgens een powerplay tegen en valt het winnende doelpunt. Een mooie ontknoping van een apart seizoen. Het is een kampioenschap van Nijmeegse jongens en zo zie ik het ook graag. Een mix van jong en oud met een goede teamgeest.’ Hij vindt het nog altijd jammer dat de Eerste Divisie in twee stukken is verdeeld. ‘Ik denk dat zowel wij als Utrecht in de Eredivisie ook ver hadden kunnen komen.’

Het Triavium was met bijna 750 toeschouwers lekker gevuld op de vrijdagavond en het publiek kreeg een snelle en sportieve wedstrijd voorgeschoteld met een uiteindelijk voor het thuispubliek positieve uitkomst. Na afloop maakten de spelers hun ereronde langs de boarding, om het kampioenschap ouderwets te vieren met de over het glas hangende toeschouwers. Een mooie ontknoping van een seizoen dat begon na een tumultueuze zomer en dat mede getekend werd door de aanhoudende coronapandemie.

Het was aanvoerder Tom Kokke die het publiek als eerste op de banken kreeg. Nijmegen kwam sterk uit de startblokken, maar verzuimde een vroege voorsprong te nemen. Net toen Utrecht wat meer grip op het duel leek te krijgen werd de 45-jarige captain van Devils weggestuurd door Rick van Haren en rondde feilloos af in de bovenhoek. ‘Ja, ik scoorde inderdaad niet vaak. Dat was niet mijn rol in teams met mannen als Tommy Speel en Theo Krüger, maar ik heb sindsdien wel een beetje bijgeschaafd’, zegt hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

Iets meer dan drie minuten later is het een andere ervaren speler in de ploeg die de voorsprong verdubbelt. Eric Hoogvliet debuteerde in het seizoen 1999/2000 in het eerste team van Nijmegen en draaide met een fantastische schaatsactie de klok terug. De 38-jarige aanvaller schudde op snelheid de halve Utrechtse ploeg van zich af en scoorde met souplesse.

Het was echter nog te vroeg voor Devils om zich rijk te rekenen. Vroeg in de tweede periode verkleinde Joel van Baarssen de achterstand, maar met een droog schot herstelde Jay Plamont vijf minuten later de marge. Vervolgens was het de beurt aan Pieter Kronenburg om met een handige deflectie het verschil weer terug te brengen tot een goal. De slotfase van de tweede periode leek daarna echter een definitieve machtsgreep van Devils.

Utrecht liep tegen twee straffen op en Nijmegen profiteerde twee keer. Eerst was het Yordie Mater die met een hoog schot de vierde Devils-goal binnenschot, daarna was Plamont attent om een losvallende puck binnen te schieten, 5-2 voor Ahoud Devils. Het was uiteindelijk de inleiding voor een geweldig slotstuk. Dankzij het doelpunt van Jay Plamont in overtime kon Devils uiteindelijk het kampioenschap alsnog binnenhalen.

Voor aanvoerder Kokke had de titel nog extra cachet. ‘Ik was 17 toen we met de toenmalige Fulda Tigers kampioen werden. Later heb ik nog een deel van het seizoen gespeeld toen Nijmegen met mannen als TJ Caig en Jake Brenk de titel won. Dat was in 2006, het jaar waarin mijn zoon Yan werd geboren, wat de reden was dat ik halverwege het seizoen ben gestopt. Het is wel heel bijzonder dat ik nu samen met Yan gespeeld heb en kampioen ben geworden. Of ik er nog een jaar aan vastplak? Dat zien we later wel.’

Het feest in Nijmegen was tegen die tijd op het ijs, in de kleedkamer en rond de ijshal al losgebarsten. Devils sluit het jaar af met een mooie beker en een prima basis om volgend jaar op verder te bouwen.

 

Hoofdsponsoren