10x
5x
1x
1x

BeNe-league 2015-2016

Bestuur
20 mei 2015

De kogel is door de kerk nadat op 12 mei de inschrijvingstermijn is verstreken voor de Nederlandse en Belgische ploegen. We hebben niet eerder de voorlopige plannen, op verzoek van de NIJB, gepubliceerd en dat is goed geweest. De AHOUD Devils Nijmegen heeft zich inschreven voor de BeNe-league competitie en voor de Bekercompetitie. Daarmee zijn we na vier jaar weer terug aan de top van het Nederlandse ijshockey en houden we vast aan het gevoerde beleid.

Het definitieve plan van de NIJB en de KBIJF wijkt behoorlijk af van eerdere plannen. Zo is de samenstelling van de twee poules veranderd, worden er nu alleen kruisfinales tegen andere pouleteams gespeeld in een kwartfinale play-offs en geen halve competie, is de bekercompetitie vastgelegd en is Hasselt als zevende Belgische team alsnog afgevallen. Ander mooi nieuws is dat Utrecht zich op het hoogste niveau heeft gemeld.

Het aantal thuiswedstrijden dat de AHOUD Devils het komende seizoen gaat spelen, is minimaal 13 en afhankelijk van de resultaten oplopend tot wel 22. Omdat we ook een Eerste divisie team hebben ingeschreven, zullen de vrijdagavonden goed bezet zijn in het Triavium en in uw agenda. De start van de competitie staat gepland voor het weekend van 25-26-27 september.

In samenwerking met Wilco Veldhorst, mede-samensteller van het voormalige Meerjarenplan, zullen we de komende tijd de nieuwe, vooral Belgische, teams aan u voorstellen op de website. Zo kunnen we vanaf heden alvast warmlopen voor het nieuwe seizoen.

 

nijb2

Bron: NIJB.NL

Inleiding
De Koninklijke Belgische IJshockey Federatie (KBIJF) en de Nederlandse IJshockey Bond (NIJB) slaan de handen ineen en gaan vanaf het seizoen 2015-2016 een competitie organiseren op het hoogste niveau in beide landen.

Achttien teams hebben zich ingeschreven voor de competitie die BeNe-league als werktitel heeft gekregen.

Deze achttien teams strijden het eerste jaar in twee poules om het kampioenschap. Vanaf het seizoen 2016-2017 zullen twee divisies op sterkte worden ingedeeld, gebaseerd op de resultaten van het seizoen 2015-2016. Naast dit kampioenschap zal er in beide landen ook een separate bekercompetitie worden gespeeld.

BeNe-league competitie
Poule A bestaat uit Amsterdam, Antwerpen, Den Haag, Dordrecht, Groningen, Heerenveen, Herentals. Turnhout en Zoetermeer. In poule B zijn ondergebracht: Den Bosch, Eindhoven, Geleen, Heist op den Berg, Leuven, Luik, Nijmegen, Tilburg en Utrecht. In beide poules wordt een enkele competitie gespeeld. Alle teams spelen daardoor 16 wedstrijden op reguliere basis.

BeNe-league competitie play-offs
De nrs. 1 t/m 4 spelen strijden in de play-offs  kruisfinales (kwart finale) tegen teams uit de andere poule. Daarna volgen halve finale en finale. De modus van de play-offs wordt op een later tijdstip (maar voorafgaand aan de competitie) vastgesteld.

Voor de nrs.  8 en 9 in de poule eindigt het seizoen na afloop van de enkele ronde in die poule.

De nrs. 5 t/m 7 uit elke poule worden samengevoegd in één competitie. Ieder van deze teams speelt tegen de drie  teams uit de andere  poule (uit en thuis).  Er wordt een aparte stand opgemaakt, waarbij de onderlinge resultaten uit de reguliere pouleindeling worden meegenomen.  De hoogst eindigende teams worden in het seizoen 2016-2017 ingedeeld in de sterkste poule. De overige gaan naar de laagste poule.

cat-rhibf

Bekercompetitie
Voor de bekercompetitie hebben zich, zowel in België als in Nederland 6 teams aangemeld. In elk van de landen wordt een aparte bekercompetitie gespeeld. De zes teams spelen elk uit en thuis tegen elkaar.

Bekercompetitie play-offs
De bovenste vier van deze competitie plaatsen zich voor de halve finale (modus nog nader te bepalen). De winnaars van de halve finale plaatsen zich voor de bekerfinale. Streven is om de bekerfinales in België en Nederland in hetzelfde weekend te spelen.

Belgische deelnemers aan de bekercompetitie zijn: Antwerpen, Heist, Herentals, Leuven, Luik en Turnhout. Voor de Nederlandse bekercompetitie hebben ingeschreven: Dordrecht, Eindhoven, Geleen, Heerenveen, Nijmegen en Tilburg.

Importregeling

1. Een import is een speler die, conform IIHF-reglementen, niet gerechtigd is om voor een van de twee nationale teams uit te komen. Derhalve worden Belgen voor Nederlandse teams en Nederlanders voor Belgische teams niet als import bestempeld. Wel is, volgens de IIHF reglementen, een ITC vereist bij een overgang van een Belgisch team naar een Nederlands team. In een dergelijke situatie brengen NIJB en/of KBIJF geen extra administratiekosten in rekening.

2. Het aantal imports is vastgesteld op maximaal 2.

3. Daarnaast is een onbeperkt aantal statusspelers toegestaan.

Statusspeler:

a. Een speler die vanaf zijn vijftiende verjaardag onafgebroken in Nederland en/of België heeft gespeeld.

b. Een speler die bij aanvang van enig seizoen minimaal 4 jaar onafgebroken in Nederland of België heeft gespeeld.

Hoofdsponsoren