Devils houdt het lang spannend tegen Leeuwarden

5 november 2022

Ahoud Devils Nijmegen heeft eindelijk zijn eerste thuiswedstrijd achter de rug. Tegen Leeuwarden Capitals hield Nijmegen het lange tijd spannend, maar de ploeg van coach Danny Cuomo moest uiteindelijk met 2-6 buigen voor de tegenstander uit het noorden van het land. Jamie Pilgrim en Mike Vedder scoorden de Nijmeegse doelpunten.

De wedstrijd begon met een indrukwekkende minuut stilte voor de tragisch omgekomen William Hendriks, die meer dan dertig jaar als vrijwilliger aan het Nijmeegse ijshockey verbonden was. Tegelijk werd bekendgemaakt dat de bench in Nijmegen naar William Hendriks is vernoemd. Een prachtig bord in de officials-bank is een eerbetoon aan de overleden vrijwilliger.

Foto: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

De wedstrijd was uiteindelijk een rommelige, waarin Nijmegen tot in de derde periode zicht had op een beter resultaat. Coach Danny Cuomo was na afloop dan ook niet ontevreden. ‘Dit is wat we op dit moment te bieden hebben en volgens mij onze beste wedstrijd tot nu toe dit seizoen. De jongens hebben keihard gewerkt. De verdediging staat goed, Boris van Bergen en Eric Hoogvliets hadden een erg goede wedstrijd en Tommy keepte een uitstekend. Aanvallend hebben we het lastig, waardoor er vaak wel veel druk op onze verdediging komt te staan.’

De schotverhouding in de eerste periode, 25 schoten voor Leeuwarden en 1 voor Nijmegen spreekt op dat vlak boekdelen. Het was vooral eenrichtingsverkeer. Een serie powerplays, waaronder enkele langdurige 5-op-3-situaties droegen daar sterk aan bij. Doelman Hrelja speelde een heldenrol, waardoor de stand na twintig minuten slechts 0-1 was in het voordeel van Capitals. De Finse aanwinst van Leeuwarden, de ervaren prof Jonas Huovinen, soleerde op de powerplay door de Nijmeegse defensie en rondde solide af. De 28-jarige Fin speelde ruim 50 wedstrijden op het hoogste niveau in Finland en drukte nadrukkelijk zijn stempel op de wedstrijd.

Foto: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

In de tweede periode kreeg Nijmegen Devils voor het eerst de kans met een man meer op het ijs en sloeg direct toe. Na een periode van druk was het Jamie Pilgrim die van afstand raak schoot. ‘We hebben deze week extra aandacht besteed aan de powerplay. Normaal duurt het wel even voordat je daar resultaat van ziet, maar we deden het met een man meer op het ijs inderdaad goed vandaag’, complimenteerde coach Cuomo zijn ploeg.

Vijf minuten na de gelijkmaker was het echter toch weer Leeuwarden dat het initiatief in de wedstrijd nam. Kort na weer een powerplay was het Tristan Houben die met een handig schot zijn ploeg weer op voorsprong bracht. De tweede periode was echter een stuk gelijkwaardiger dan de eerste doorgang en het lukte Nijmegen opnieuw om langszij te komen. Captain Mike Vedder kwam uit de strafbank geschaatst, Eric Hoogvliet stuurde hem met een bekeken pass via de boarding alleen richting het doel van Jorrit Vos. De ex-goalie van Heerenveen bracht in eerste instantie nog redding, maar Vedder pikte zijn eigen rebound met succes op voor de gelijkmaker.

Foto: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

Voor Nijmegen was het daarna belangrijk om de tweede pauze te halen met een gelijke stand. Dat mocht echter niet zo zijn. De pass van Tycho Houben van achter het doel was op maat en Jildert Okkema schoot met scherp voor de 2-3. In de slotperiode ging het daarna even hard. Eerst was het Huovinen die weer zijn klasse liet zien met een solo-actie en veertien seconden later pikte Tristan Houben zijn tweede van de wedstrijd op. Huovinen zette tenslotte nog een krans op zijn wedstrijd door ook zijn derde binnen te schieten en de eindstand op 2-6 te bepalen.

Foto: IJshockeyfoto.nl (Paul Nicolaassen)

Veel tijd om uit te rusten heeft Nijmegen niet. Zaterdagavond om 20.30 uur moet Devils in Utrecht alweer aan de bak. De volgende thuiswedstrijd staat voor zondagmiddag 13 november om 17.45 uur op het programma. Ook dan komt de tegenstander uit het noorden van het land: Groningen.

Hoofdsponsoren