Devils na zwaarbevochten thuiszege nog één zege van titel

26 maart 2022

Ahoud Devils Nijmegen heeft vrijdagavond voor 375 toeschouwers in eigen stadion een 2-0 voorsprong genomen in de finaleserie om het kampioenschap in de Eerste Divisie tegen Utrecht Dragons. Boris van Bergen scoorde twee keer in de 6-3 zege voor de manschappen van coach Eric Mater, die het duel in de derde periode naar zich toetrokken.

‘Het was een zwaarbevochten overwinning’, erkende de Nijmegen-coach na de wedstrijd. ‘Nijmegen en Utrecht zijn heel erg aan elkaar gewaagd. Maar wij hebben twee goede keepers en meer spelers die een doelpunt kunnen maken. Dat is tot nu toe het verschil in de serie.’ Bij Nijmegen was Patrick Vermeulen de startende goalie en de 23-jarige doelman speelde een cruciale rol in de zege. In de openingsfase moest hij al een paar keer beslissend ingrijpen en ook in het restant van de speeltijd maakte hij de meeste Utrechtse kansen onschadelijk.

 

Via Jay Plamont kreeg Nijmegen vroeg in de wedstrijd al een uitgelezen kans om op voorsprong te komen, maar de openingsfase van het duel was voor Utrecht. Twee vroege powerplays droegen eraan bij dat het spel zich vooral afspeelde in het verdedigingsvak van Devils. De openingstreffer viel ook uiteindelijk na 12,5 minuut spelen aan die kant. In een rommelige situatie voor het doel was het international Nicky Collard die de puck uiteindelijk achter doelman Vermeulen wist te werken.

Lang kon Utrecht niet genieten van die voorsprong. Enkele minuten later toonde Jay Plamont zijn kracht door achter het vijandelijke doel verschillende tegenstanders af te schudden om vervolgens met een prima pass Boris van Bergen in positie te brengen om de puck binnen te schieten. Ook na twee periodes was het nog gelijk in het finaleduel. Met een verrassend en accuraat schot in de korte hoek verschalkte Jakub Corba de Utrechtse doelman Shane Sturkenboom. Een turnover in het neutrale vak bood Justus Bos de mogelijkheid om alleen af te gaan op Vermeulen en met een prima schot in de bovenhoek de ploegen weer in evenwicht te brengen.

Het was een typisch, fysiek Nederlands play-offduel waarin de scheidsrechters Van de Wijgert en Van Grinsven in totaal 128 strafminuten uitdeelden. Vooral in de slotfase liep de teller op dat vlak hard op. Tegen die tijd was het duel al beslist. In de openingsminuut van de slotperiode won Devils een cruciale face-off in het aanvalsvak en werd uiteindelijk Peter Vissers in stelling gebracht die met een vakkundige backhand wist te scoren. Zeven minuten won Devils een cruciaal duel achter het doel, Boris van Bergen werkte zich tot voor het net en rondde fraai af voor wat uiteindelijk de winnende goal bleek te zijn.

Floris Vooren landde vanmorgen vroeg op Schiphol na het wereldkampioenschap van de U18 in Bulgarije. Negen minuten voor het eindsignaal van zijn vijfde wedstrijd in zes dagen veroverde hij zelf de puck in het neutrale vak en gebruikte zijn snelheid om alleen op Sturkenboom af te gaan. In de afronding maakte hij geen fout, 5-2. Dragons kwam via de tweede treffer van de avond van Bos nog wel terug, maar liep daarna tegen te veel straffen op om nog tot een echt slotoffensief te komen. Nijmegen gebruikte de lange powerplay om via Jakub Corba de voorsprong tegen het einde van het duel nog verder uit te bouwen.

 

Door de overwinning staat Nijmegen op een 2-0 voorsprong in de best-of-five. Zaterdagavond staan de twee ploegen op de Vechtsebanen opnieuw tegen elkaar. Als Devils die wedstrijd wint, is het kampioenschap binnen. Als Utrecht de zege binnenhaalt, keert de serie volgende week vrijdag terug naar het Triavium voor de vierde wedstrijd.

Hoofdsponsoren