Devils nipt onderuit in thriller tegen Den Bosch

21 januari 2023

Ahoud Devils Nijmegen had lang zicht op een punt tegen de Red Eagles uit Den Bosch, maar moest met nog een paar minuten spelen buigen voor na het winnende doelpunt van oud-Devil Mark Schra in zijn eerste wedstrijd van het seizoen.

Het was een spannende wedstrijd in het Triavium, maar het was ook duidelijk te zien dat er twee ploegen aan het werk waren die aanvallend moeilijk potten kunnen breken. Den Bosch creeërde de meeste kansen, maar zag een weer voortreffelijke Tomislav Hrelja op zijn weg. Devils speelde aanvallend opportunistischer, maar ging slordig met de kansen om.

Coach Danny Cuomo ziet daar iets wat hij het hele seizoen al constateert. ‘We slagen er aanvallend niet in om een hele shift druk te zetten op het doel van de tegenstander. Daardoor staat de verdediging te vaak onder druk, wat het moeilijk maakt om wedstrijden te winnen’, zegt de ervaren oefenmeester na de wedstrijd. ‘We moeten nog veel stappen vooruit maken.’

Devils trad wel een stuk completer aan dan in vorige weken en dat was op het ijs ook te zien. Zo keerde Yordie Mater onlangs terug, enkele weken na de rentree van Peter Vissers. Daarmee heeft Devils weer wat meer vlees op de botten. Enkele andere spelers zijn net terug van blessureleed, waardoor de bank er in ieder geval goed gevuld uitzag. Jamie Pilgrim (geblesseerd) en Bobbi Strople (tentamen) ontbraken op het appél.

Vanaf de eerste minuut was het duidelijk dat het een duel zou worden met weinig doelpunten. Den Bosch kreeg vooral in de eerste en tweede periode veel powerplays, maar wist deze pas in vijfde instantie te benutten. Finn Filippini scoorde met een laag schot vrijwel direct na de face-off in het Bossche aanvalsvak. Nijmegen claimde dat er aan de face-off een off-side vooraf was gegaan, maar vond geen gehoor.

Devils kreeg zelf ook de nodige kansen met een man meer op het ijs. Zelfs even met twee man meer op het ijs. Vroeg in de derde periode werd een uit de vorige periode overgebleven powerplay weliswaar niet benut, maar Peter Vissers wist seconden na de terugkeer van de vijfde Bossche aanvaller met een mooi schot over de schouder van de Bossche doelman de gelijkmaker te scoren.

Een uitbraak van Den Bosch met nog ruim zes minuten te spelen besliste uiteindelijk de wedstrijd. Devils was uit positie, waarna doelman Hrelja de inzet van Sean Flynn nog wist te keren, maar Mark Schra op de rebound geen genade kende. De 35-jarige Schra speelde tussen 2011 en 2014 in Nijmegen en zette zijn loopbaan daarna voort in Den Bosch, waar hij sinds 2017-18 geen competitieve wedstrijd meer had gespeeld.

Devils probeerde in de slotfase nog wel een gelijkmaker af te dwingen, maar in de laatste vier minuten liepen twee spelers tegen straffen aan, waardoor van een daadwerkelijk offensief niet veel terecht kwam. Devils vervolgt de competitie op zaterdag 28 januari met een uitwedstrijd in Leeuwarden. Op 3 februari komen vervolgens de Yeti’s uit Breda op bezoek in het Triavium.

Hoofdsponsoren