Geleen troeft Nijmegen af in lastige wedstrijd

25 februari 2023

Ahoud Devils Nijmegen verspeelde in eigen huis tegen Smoke Eaters Geleen een 4-1 voorsprong en ging uiteindelijk met 5-7 onderuit. Jakub Corba scoorde drie van de Nijmeegse doelpunten in een wedstrijd met de nodige controversiële momenten.

IJshockey is een sport van momentum, dat door specifieke gebeurtenissen kan wijzigen. De wedstrijd tussen Nijmegen en Geleen in de Eredivisie was niet hoogstaand, maar ging voor ruim 500 toeschouwers wel lange tijd gelijk op en was vermakelijk om naar te kijken. Nijmegen toonde zich daarbij in eerste instantie de ploeg die makkelijker scoorde, waardoor de thuisclub met een gezonde 4-2 voorsprong de tweede pauze in ging.

In de derde periode ging het daarna echter mis voor Nijmegen. Het momentum in de wedstrijd begon te verschuiven. Eerst was er een incident rond doelman Patrick Vermeulen dat door de referees werd geïnterpreteerd als fighting. Dat leverde het zeldzame beeld op van een doelman die van het ijs werd gestuurd en daarmee een langdurige powerplay voor Geleen. Daarin viel vervolgens ook nog een door Devils fel bestreden aansluitingstreffer. Ook na afloop van het duel waren alle betrokkenen unaniem van mening dat de goal niet had mogen tellen.

De wedstrijd was voor Nijmegen juist prima begonnen. Met een schot vanuit de pols tijdens een wissel had Corba Nijmegen na ruim 13 minuten een voorsprong bezorgd. TWee minuten later schoot Yordie Mater de puck achter doelman Gregor Steegmans voor de 2-0. Dat Devils in de slotseconde van de periode via een powerplaygoal van Julian Markgraaf iets terugkwam in het duel was een onnodige domper. De pass voorlangs het doel van Matthias Balhan was wel heel fraai.

Devils herstelde de marge vrijwel direct na de herstart. Corba tilde de puck met de backhand langs de ingewisselde doelman Brent Vandenbergh. Toen Jelle Derks zes minuten later zijn eigen rebound oppikte voor de 4-1 leek er geen vuiltje aan de lucht voor Nijmegen. Dat pakte dus anders uit. Nog in de tweede periode mocht Joey Kaul door de Nijmeegse defensie soleren en vervolgens de goalie omspelen voor de tweede Geleense treffer.

Nijmegen miste door ziekte de nodige spelers en moest daarom een beroep doen op twee spelers die normaal in het tweede team spelen. De Est Ivan Malovanenko en de in het Letland geboren Edgars Sikora, twee jonge spelers die in de Keizerstad studeren. Het duo maakte in hun debuut in de hoofdmacht zeker geen verkeerde indruk. Het geeft echter wel aan dat coach Danny Cuomo hier en daar onwennige lijnen het ijs op moest sturen en uiteindelijk een tegenstander tegenkwam die enkele bovengemiddelde spelers in de opstelling heeft.

Wat er was gebeurt zonder de straf tegen doelman Vermeulen zullen we nooit weten. Na de omstreden aansluitingstreffer volgde tijdens dezelfde powerplay ook nog de gelijkmaker van Markgraaf. Via het derde doelpunt van Corba richtte Nijmegen zich nog een keer op, maar drie goals in de laatste acht minuten, twee keer Gabin Balhan en nog een keer Joey Kaul zorgden ervoor dat Geleen de punten pakte.

Daarmee zit de reguliere competitie voor Nijmegen Devils erop. De komende weken volgt nog de strijd in de Eerste Divisie. Details over het speelschema volgen zo snel mogelijk.

Hoofdsponsoren