10x
5x
1x
1x

Interview met Jesse Gabrielle

30 juli 2020

Interview met Jesse Gabrielle – deel 1

Komend seizoen zal Jesse Gabrielle spelen bij Select 4U Devils Nijmegen. Wie is Jesse? Wanneer is hij met ijshockey begonnen? Waar heeft Jesse gespeeld? Wat drijft hem?
Vragen waar we een antwoord op proberen te krijgen. Het interview is opgedeeld in 2 delen, we beginnen met deel 1. 

Jesse, waar en wanneer werd je geboren?

Ik ben geboren op 17  juni 1997 in Edmonton, Canada. Snel daarna zijn we verhuisd naar Moosomin in de provincie Saskatchewan, Canada. Daar ben ik opgegroeid. Moosomin is een klein stadje met ongeveer 2.000 inwoners.

Hoe oud was je toen je begon met hockey?

Ik was een late starter, ben begonnen toen ik 6 jaar was. Het lokale hockeyteam kwam één speler tekort en ze vroegen mij om mee te doen. De andere jongens speelden al 2 of 3 jaar. Ik was de slechtste speler op het ijs omdat ik nauwelijks kon schaatsen, maar ik vond het geweldig en wilde daarna niets anders meer.

Alleen hockey gespeeld of ook andere sporten?

Een klein beetje honkbal en American football en ik beoefende een beetje Jiu Jitsu. Maar hockey speelde ik 12 maanden per jaar en als het maar even kon stond ik op het ijs.

Op jonge leeftijd werd je opgesteld in de WHL

Klopt, ik begon mijn carrière met 15 jaar bij de Brandon Wheat Kings in de WHL. Ik mocht spelen tegen spelers die veel ouder waren, wel tot 21 jaar. Veel van de spelers in die competitie waren NHL draft picks.

Je speelde ook internationaal voor Team Canada

Ja, toen ik 16 jaar oud was, speelde ik voor team Canada bij de International U17 Challenge. Het was een geweldige ervaring om je land te vertegenwoordigen op het hoogste niveau.

En met 16 jaar speelde je ineens in de KHL

Na mijn tweede seizoen in de WHL, ik was toen 16, werd ik gedraft voor de KHL. Ik was een 4e ronde pick door Medvescak Zagreb. Ik was één van de slechts zes Canadese jongeren die werden gedraft.

Met 17 jaar nam je deel aan de NHL Combine, vertel

Het was de ‘NHL Combine 2015’. Vanuit de NHL organisatie worden spelers uitgenodigd voor de jaarlijkse combine. Van alle NHL teams komen mensen kijken. Het is een zwaar programma waarbij de kandidaten fysiek getest worden op 11 onderdelen, er is een medische test en er zijn interviews. Ik had vijf top-10 finishes en drie keer een eerste plaats, alle 3 met een NHL Combine record. 

Tijdens de 2015 NHL Entry Draft werd je gedraft in ronde 4, # 105 door Boston Bruins

Klopt, deze draft was juni 2015 op de locatie van de Florida Panthers. Ik had van te voren al een paar gesprekken met Boston en werd door Boston gekozen, vroeg in de 4e ronde. Boston is mijn favoriete team en mijn favoriete speler is Brad Marchand.

 Je was 18 en ging professioneel hockey spelen bij de AHL, in de Boston Bruins systeem

Ja, ik speelde toen bij Prince George Cougars in de WHL er werd door de Boston Bruins geselecteerd voor de AHL. Ik tekende bij de Bruins later dat jaar het grootste contract buiten de eerste ronde drafts van de 2015 NHL Entry Draft.

Toen ik 18 jaar was werd ik de jongste ‘40-doelpunten maker’ in de geschiedenis van de Prince George Cougars. Met 19 was ik de captain voor Prince George Cougars en hielp ons team om zijn eerste Divisie-banner in haar WHL geschiedenis te winnen.

Hoeveel jaren heb je professioneel hockey gespeeld in Noord-Amerika?

Ik speelde 4 seizoenen professioneel hockey binnen het Boston Bruins minor league systeem. Maar helaas waren mijn laatste twee seizoenen beide kort door blessures.
In mijn 3e seizoen, ik was 20, eindigde het seizoen vroegtijdig door een zware enkel verstuiking. Ik kon daardoor de play-offs niet spelen.
Het seizoen daarna namen de artsen het besluit dat ik moest stoppen nadat ik voor de
3e keer een zware hersenschudding in het seizoen had opgelopen.  

Je ging naar Australië, waarom?

Ik heb meerdere hersenschudding gehad tijdens mijn carrière en mijn laatste professionele seizoen eindigde vervroegd door een hersenschudding. Ik overwoog toen serieus om te stoppen met hockey, ik had er door al die blessures geen plezier meer in. Een collega die ook geblesseerd raakte in die periode had gespeeld in Australië en was daar heel enthousiast over. Hij had geweldige verhalen! Via contacten van hem ben ik gaan informeren of ik er kon spelen en dat leidde ertoe dat ik bij CBR Brave in Canberra in de Australian Ice Hockey League terecht kwam. Geweldige mensen, mooie cultuur, de een geweldige mentaliteit. Het spelen van hockey was weer leuk en ik besloot om door te gaan.

 

Hoofdsponsoren