10x
5x
1x
1x

Kreeg Ahoud Devils wel een eerlijke kans? Flyers krijgen hulp bij 4-3

Bestuur
29 december 2018

”Verdraagzaamheid” is waar de Nederlandse referee in chief via de website van IJshockey Nederland om vroeg, maar verdraagzaamheid zal zo zijn grenzen hebben. Nijmegen verloor de eerste halve finale in de uitwijkhaven van Heerenveen te Leeuwarden met 4-3. Een gelijk opgaande strijd in de eerste 2 periodes werd bruut verstoord door de verdraagzaamheidstest, arbiters Hengst en De Ridder maakten er hun eigen avond van en met name in de derde periode was er absoluut geen sprake meer van objectief en onpartijdige beoordeling. Supervisor de Brabander beoordeelde de arbitrale inbreng als voldoende, daarmee binnen de bandbreedte van de door hem gevraagde verdraagzaamheid.

Nijmegen startte sterk en opende de score in de 2e minuut door een goal van Branden Eden na een wonderschone voorzet van captain Levi Houkes. Lang kon de ploeg er niet van genieten want ruim 30 seconden later wist Todd Ratchford de stand alweer gelijk te trekken.

De strijd tussen de twee nagenoeg gelijkwaardige ploegen werd vooral een boeiende  en  met veel inzet van beide zijde. Jim Gudden maakte er na ruim 11 minuten weer een Nijmeegs feestje van en zette de 1-2 op het bord. Helaas wisten de Flyers ook nu weer razendsnel gelijk te maken, 40 seconden later scoorde Adam Bezak de 2-2. Daarmee werd ook de 1ste periode afgesloten.

Todd Ratchford zette de Flyers na 33 minuten voor het eerst op voorsprong. De Nijmeegse verdediging ging niet helemaal vrijuit maar de Canadees Branden Eden corrigeerde na ruim 1 minuut met de 3-3. Daarna begon de “Debby Hengst en Jeffrey de Ridder show”, overtredingen van de Friezen werden niet gezien of niet bestraft en de straffen welke aan de Devils werden uitgedeeld zouden een goede input kunnen zijn voor een oudejaarsconference. Houkes kreeg 2 minuten voor roughing, maar de 10 minuten straf welke Hengst oplegde aan Branden Eden liet zelfs de wenkbrauwen van de Friezen fronzen. Normaliter mag er bij een icing niet gewisseld worden echter Jeffrey Melissant had materiaalproblemen, hetgeen door de uiterst vriendelijke Canadees werd doorgegeven aan de referee. Zij meende met het blote oog te kunnen beoordelen dat de braam, die aan het ijzer van de schaats zat, geen belemmering zou zijn om door te spelen en beoordeelde de boodschap van Branden Eden als ‘het middels een leugen belachelijk maken’ van haar als scheidsrechter.

Vanaf dat moment kantelende de wedstrijd en ging Nijmegen dus de derde periode in waarbij topspeler Eden nog een forse tijd op de strafbank diende plaats te nemen.  Nijmegen speelde de derde periode met name tegen de arbitrage, kreeg een 4-tal straffen van 2 minuten en vlak voor tijd wederom een 10 minuten straf, nu voor Ritchie van Hulten. Lars den Edel had op dat moment de Heerenveen Flyers al op voorsprong gezet en daarmee werd de eerste halve finale in het voordeel van de Friezen beslist.  Nijmegen mocht niet winnen en kon daardoor niet winnen. Zondagavond de kans om  de stand weer gelijk te trekken. 

Triavium gaat om 17:00 uur open. Aanvang van de wedstrijd 18:00.

Via internet kosten de kaarten 10 Euro, aan de kassa betaald u 12,50 Euro, wij rekenen dan wel op uw verdraagzaamheid in de rij voor de kassa

Hoofdsponsoren