Carrière als ijshockeyer?

Het jeugd ijshockey is ingedeeld in leeftijd klassen:

  • Onder 8 jaar – U8, ook wel de mini’s genoemd.
    De U staat voor ‘unther’.
  • Onder 10 jaar – U10, ook wel de welpen genoemd.
  • Onder 12 jaar – U12.
  • Onder 14 jaar – U14.
  • Onder 17 jaar – U17.

Daarna ga je bij de senioren spelen. Bij de senioren zijn er verschillende competitieniveaus.

Een belangrijk deel van ijshockey zijn wedstrijden, ook bij de jeugd. De hele competitie opzet staat elk seizoen op de site van de IJshockey Nederland, zie: http://www.ijshockeynederland.nl.

Voor alle leeftijdsklassen zijn er wedstrijden. Daaraan wordt deelgenomen met teams van zo’n 10 tot 15 spelers en 1 of 2 goalies.

De wedstijden van de mini’s (U8) en de welpen (U10) zijn mini toernooitjes met 3 verenigingen.  De teams spelen 2 keer tegen elkaar gedurende 15 minuten speeltijd waarbij er om de 90 seconden wordt er gewisseld (spelers op het ijs gaan rusten, nieuwe spelers op het ijs). Zo’n mini toernooi duurt ongeveer 2 uur. Je speelt wedstrijden thuis (in het Triavium) en wedstrijden uit op andere ijsbanen. Er zijn gedurende het seizoen zo’n 15 mini toernooitjes. Bij deze toernooitjes spelen de U10 op twee-derde veld en de U8 op één-derde veld.

Vanaf de U12 en dus ook voor de U14 en de U17 is er aan het begin van het seizoen een beker competitie (zo’n 6 wedstrijden en een finale dag: Super Sunday) en daarna een nationale competitie (zo’n 12 wedstrijden en play-offs). Het aantal wedstrijden hangt af van het aantal verenigingen dat zich heeft ingeschreven. Er worden uit en thuis wedstrijden gespeeld. Een wedstrijd bestaat uit 3 perioden van 20 minuten werkelijke speeltijd. Zo’n wedstrijd duurt ongeveer 2 uur. Bij de U12 en U14 wedstrijden zijn er altijd 2 scheidsrechters, bij de U17 wedstrijden doorgaans 3 scheidsrechters.

Aan het einde van het seizoen (maart/april) zijn er toernooien. Wij proberen doorgaans aan 2 of 3 toernooien deel te nemen. Sommige zijn een hele dag, sommigen een heel weekeinde. Leuke afsluiting van het seizoen!

De NIJB (Nederlandse IJshockey Bond) is actief met het volgen van talent. Zij organiseert gedurende het hele seizoen trainingen per leeftijdsgroep waarvoor zij de talenten uitnodigt. Aan het einde van het seizoen zijn er toernooien waar met een nationale selectie aan deelgenomen wordt.

IJshockey (vanaf de U8) wordt landelijk gespeeld! Dat betekent wel veel reizen, maar zo kom je nog eens ergens! We spelen in zo’n 15 verschillende plaatsen.

Hoofdsponsoren