10x
5x
1x
1x

Nick “Yogi” de Jong gaat gewoon nog even door

1 mei 2019

De statistieken van Nick de Jong starten in het seizoen 1996-1997 in het tweede team van Nijmegen, maar de lijst is zo enorm lang dat er maar weinig Nederlandse spelers aan kunnen tippen. Als 15 jarige pupil mocht hij in 1997 tijdens de finalereeks tussen Fulda Tigers Nijmegen en de CVT Keuken Trappers Tilburg meereizen met het eerste team, gewoon om te ‘proeven’, een geweldige jongensdroom.

Daarna maakte hij de overstap naar het eerste van Nijmegen, de illustere Nijmeegse namen als Agio Huys Tigers, Australian Home Tigers, Max Tigers, Hatulek Emperors, Dar Devils, Romijnders Devils en AHOUD Devils sieren zijn lijst.

Maar De Jong heeft in die 23 jaar ook bij vele andere teams gespeeld zoals Boretti Tigers Amsterdam, Neuilly-sur-Marne (Frankrijk), Heerenveen Flyers, Eindhoven Kemphanen en HYS The Hague. In al die jaren kwam hij 16 jaar lang uit voor diverse Nationale Teams, totdat de toenmalige bondscoach hem in 2016 te oud vond om nog op te nemen in Oranje.

“Met deze club heb ik al een stuk of 12 prijzen gehaald, er kunnen er nog wel wat bij”

“Te oud? ik dacht het niet, de bondscoach vond dat ik de sport niet serieus genoeg nam. Het zal wel, was er dan ook wel even klaar mee, maar ook op mijn oudere leeftijd heb ik er nog steeds veel plezier in en ben ik hongerig naar prijzen. Niet alleen voor mijzelf, maar ook voor Nijmegen. Met deze club heb ik er al een stuk of 12 prijzen gehaald, niet genoeg, er kunnen er nog wel wat bij” aldus de Nijmeegse routinier Nick de Jong.

De Jong is populair bij de Nijmeegse fans, hoe een wedstrijd ook afloopt, winst of verlies, hij neemt alle tijd om fans te bedanken. High-fives langs de boarding en een fotoshoot op het ijs, geen probleem voor Nick.

Afgelopen seizoen was hij even niet de oudste speler in Nijmegen omdat de 41-jarige Marcel Kars gedurende het seizoen de overstap maakte van Amsterdam naar Nijmegen. Nu Marcel Kars letterlijk zijn schaatsen na de laatste wedstrijd in de kliko heeft geworpen en dus niet zal terugkeren, zal Nick de komende 2 seizoenen bij Nijmegen de oudste speler zijn, waarbij de nu 38-jarige verdediger in het seizoen 2020-2021 dus 40 jaar zal worden.

“Als het moet sta ik gewoon 40 minuten per wedstrijd op het ijs”

Afgelopen seizoen speelde de Jong 36 wedstrijden voor Nijmegen, hij moest er 4 laten schieten naar aanleiding van schorsingen. Captain Levi Houkes nam Nick’s plaats in de verdediging 1 keer over en speelde die wedstrijd niet onverdienstelijk. Na de wedstrijd gaf Houkes gekscherend aan dat hij nu wel begreep dat Nick de Jong een stuk minder moe is na een wedstrijd, Levi: “ik heb het idee dat ik nog niet de helft heb hoeven schaatsen als dat wat ik als aanvaller moet doen, zo kan ik ook wel op oudere leeftijd de TOP vasthouden”

Niet is minder waar, de Jong weet het spel te ‘lezen’, tactisch dusdanig sterk dat het lijkt of hij vooraf weet wat er gaat gebeuren.

Niet puur meters maken, maar efficiënt en effectief ijshockeyen. Niet voor niets werd hij met 16 doelpunten en 56 assists de best scorende Nederlandse verdediger in het afgelopen seizoen.

Daar waar het moest, greep hij in, 134 strafminuten. Hiervan haalde hij er 61 op in de Nederlandse bekercompetitie en eindigde daarmee bovenaan als meest bestrafte speler.

 

Met de 73 strafminuten in de BeNe-League bleef hij ver buiten de Top 10. Nick: “Ach dat zegt mij allemaal niet zoveel, als je ziet hoeveel ijstijd ik af en toe noodgedwongen pak, is het echt niet buitensporig. Kijk bijvoorbeeld naar de bekerfinale, daar heeft men bijgehouden hoeveel ik daadwerkelijk op het ijs stond, meer dan 40 minuten, dus nogmaals: te oud, echt niet!”

“Ik begin nu aan mijn 15e en daarna 16e seizoen bij Nijmegen, de prijzenteller voor mij staat op 12, zou mooi zijn als die ook op 16 uit gaat komen, daarna zien we wel weer”

 

Hoofdsponsoren