Nijmegen bouwt met versterkingen aan toekomst

4 mei 2023

De herbouw van het Nijmeegse ijshockey gaat komend seizoen een nieuwe fase in door een aanzienlijke versterking van het eerste team. Daarmee wil Ahoud Devils Nijmegen komend seizoen meedoen om een plek in de play-offs in de Eredivisie.

Het ijshockey in Nijmegen heeft sinds de landstitel in 2019 roerige jaren achter de rug. De profstichting achter het topteam ging failliet en een doorstart werd geblokkeerd door de Beneliga en IJshockey Nederland. Vanuit dat dal begon de vereniging twee jaar geleden met de herbouw van de sport in de Keizerstad, met het kampioenschap in de Eerste Divisie in het eerste jaar als een mooi hoogtepunt.

Vanmorgen werd via dagblad De Gelderlander duidelijk dat de club klaar is voor een flinke stap naar voren. Een die ervoor moet zorgen dat Nijmegen een rol van belang gaat spelen in de succesvolle Eredivisie. Daartoe komt een vijftal spelers met een verleden in Nijmegen de ploeg versterken. Het gaat daarbij om Renzo van Brink, Levi Houkes, Derek Knetter en Floris Vooren die afgelopen seizoen met Tilburg nog de finale om het kampioenschap in de Eredivisie haalden en Eef Gerritsen die vorig seizoen met Unis Flyers Heerenveen nog drie finales haalde: Nederlands kampioenschap, nationale beker en Beneliga.

Flinke impuls

Dat betekent een flinke impuls voor het eerste team van Nijmegen, dat vorig seizoen een moeizaam jaar kende. De 31-jarige Levi Houkes is geboren en opgeleid in Nijmegen en speelde zeven WK’s met Oranje. Hij debuteerde op jonge leeftijd bij Nijmegen met wie hij verschillende nationale bekers en landskampioenschappen won. Ook is hij tweevoudig ‘meister’ met Tilburg Trappers in de Oberliga. Vorig jaar keerde hij na een pauze van enkele jaren terug als actief speler en tekende voor zestien punten in 11 wedstrijden bij het Eredivisie-team van Tilburg Trappers. In de play-offs voegde hij daar nog een punt per wedstrijd aan toe.

De 22-jarige Eef Gerritsen is geboren en opgeleid in Nijmegen als telg van een bekende ijshockeyfamilie. Hij speelde in de jeugd ook in Duitsland en de Verenigde Staten en was een vaste keuze in verschillende jeugdselecties van Oranje. Vorig jaar debuteerde hij in het ‘grote’ Oranje tijdens het wereldkampioenschap in Kroatië. De afgelopen twee seizoenen kwam hij uit voor Heerenveen Flyers. In de voorbije ijshockeyjaargang tekende hij in het reguliere Beneliga-seizoen voor drie goals en drie assists en voegde daar in acht play-offwedstrijden nog drie punten aan toe.

Jeugdinternational

Floris Vooren is een 18-jarige jeugdinternational uit Nijmegen, die afgelopen seizoen de overstap maakte naar Tilburg en nu terugkeert op het oude nest. In de Eredivisie was de forward vorig jaar in 22 wedstrijden in de reguliere competitie goed voor 10 goals en 18 assists. Een jaar eerder droeg hij 19 punten in 11 wedstrijden bij aan het kampioenschap van Nijmegen in de Eerste Divisie. Hij speelde met Jong Oranje U18 en U20 in totaal drie wereldkampioenschappen.

Renzo van Brink is een 20-jarige aanvaller uit Nijmegen die de afgelopen jaren in Tilburg speelde. Van Brink speelde twee wereldkampioenschappen met het Nederlands team U20 en liep vorig jaar bij Tilburg Trappers in de Eredivisie op een gemiddelde van een punt per wedstrijd met tien doelpunten. Van Brink mocht in Tilburg ook al een keer ruiken aan de Oberliga.

De in de Verenigde Staten geboren 31-jarige verdediger Derek Knetter speelde vier jaar op lager niveau college-ijshockey in de Verenigde Staten. Hij kwam voor werk enkele jaren geleden in Nederland terecht, waar hij ijshockey weer oppakte. Hij speelde twee jaar geleden een belangrijke rol in het kampioenschap van Devils in de Eerste Divisie. Vorig jaar kwam hij uit voor Tilburg Trappers in de Eredivisie waar hij in 30 wedstrijden in het reguliere seizoen en de play-offs tot negen goals en 16 assists kwam.

Rol wethouder

Aan de terugkeer van het vijftal spelers is achter de schermen langere tijd gesproken. De Nijmeegse wethouder Jean-Paul Broeren speelde daar ook een belangrijke rol in. ‘Het waren pittige weken. Maar nu is er maar één doel, ijshockey in Nijmegen weer naar boven te krijgen. De spelers weten de weg terug te vinden naar het Triavium. Nu hopelijk ook de supporters en sponsoren. Op naar een vol Triavium’, schrijft hij op Facebook.

In de krant laat Levi Houkes van zich horen. ‘We moeten het Triavium weer vol zien te krijgen en zorgen dat het ijshockey weer gaat leven in Nijmegen. Dat is het hoofddoel. Er zijn ambities, maar wel met de juiste stappen.’ Ook voorzitter Ronald Diehle van Devils is positief over de ontwikkelingen. Hij ziet de versterkingen als een noodzakelijke impuls voor de hele vereniging. ‘Er moet een team staan waaronder ook een jeugdopleiding hangt. Alleen die jonge jongens moeten wel boegbeelden hebben waar ze zichzelf aan op kunnen trekken. Dat hebben we het afgelopen seizoen sterk gemerkt toen de prestaties minder waren en er zodoende ook minder publiek op de duels afkwam. Die jonge jongens hebben een leidraad nodig en ook voor de ordehandhaving binnen de ploeg is dat belangrijk.’

Hoofdsponsoren