10x
5x
1x
1x

Select 4-U Devils ijshockeyt geconcentreerd naar de halve finales: 6-2 tegen Bulldogs Luik.

9 maart 2020

Op zaterdagavond 7 maart versloeg Select 4-U Devils in de eerste wedstrijd van de kwartfinales van de BeNe-League Bulldogs op hun ijs in Luik met 1-6. Nog geen etmaal later klaarde het de klus geconcentreerd en vakkundig in het Triavium met 6-2. Hierdoor werd een plaats in de halve finales veilig gesteld en is een derde beslissend duel (in Luik) in de ‘best-of-three’ niet nodig.

Uitblinkende speler bij Select 4-U Devils in beide kwartfinale wedstrijden was goale Deniz Mollen. Zaterdagavond was de sluitpost al een te groot obstakel voor de Belgische ploeg en zondagavond won hij volkomen terecht de titel van ‘Man of the Match’. Hiermee aantonend dat de 26-jarige keeper precies op het juiste moment in het seizoen in topvorm verkeert. Juist nu in de periode dat de belangrijkste prijzen verdeeld worden, moet dit zijn medespelers veel vertrouwen geven. En dit is misschien net het zetje dat een eerder wat kwakkelend team nodig heeft om het ruimschoots aanwezige ijshockeytalent te laten ontplooien.

Net zoals nog geen 24 uur eerder in Luik besliste Select 4-U Devils de wedstrijd in slechts 2 minuten. Betekende dit in de Belgische industriestad 4 treffers, in eigen huis hielden de Nijmegenaren het bij 3 goals. Verdediger en assistant-captain Jurryt Smid gaf het goede voorbeeld in de 11e minuut met een doeltreffende rush over de linkerkant waar de Luikse goalie Tom Prodi geen antwoord op had. Dit smaakte kennelijk naar meer, want slechts 89 speelseconden later haalde Smid opnieuw uit, al was het nu van afstand in de powerplay: 2-0. De 754 toeschouwers gingen er eens goed voor zitten.Wessel Copier toonde zich een snelle leerling: de kleine aanvaller van Select 4-U Devils stond precies op de goede plaats om in de 13e minuut een rebound van een schot van Branden Eden binnen te tikken: 3-0. 

Hoewel er voor de Nijmeegse supporters waarschijnlijk verdere doelpunten niet meer nodig waren deze avond was het duel echter nog lang niet beslist. Bulldogs werd brutaler en kwam vaker in het aanvalsvak. Er ontstonden enkele kansjes, maar Mollen was alert. tegen de 3-1 van Jordan Paulus in de 15e minuut met een man meer was de goalie kansloos. 

Na een ering van het onder-16 team van Devils dat ongeslagen kampioen in de eerste divisie was geworden en  het inmiddels traditionele puck gooien (nadat de jeugdspelers, coaches en begeleiders van het ijs waren vertrokken) haalden beide seniorenteams in de tweede periode een hoog niveau. Bulldogs Luik probeerde nogmaals te scoren, Select 4-U Devils beperkte zich tot het consolideren van de voorsprong, al was de thuisploeg niet te bescheiden om aan te vallen wanneer dit kon. Vooralsnog slaagde de formatie van coach Paul Vincent het beste in de opzet.De fysiek sterke Alexandre Bremer vond de 3-2 in de 22e minuut. Hiermee werd het, voor zover dit niet al het geval was, een ‘echte’ wedstrijd. De belangrijkste lijnen vertoefden langer op het ijs, de duels werden venijniger en harder. Devil Kay Gielen en Bulldog Brett Oliphant gebruikten allebei hun vuisten bij een ‘meningsverschil’ en moesten ieder 2 minuten van referee Martin de Wilde ‘brommen’. In de slotseconde, dus na precies 40 minuten, kreeg de Luikse Canadese ‘import’ Jessyko Bernard een tijdstraf wegens het met de stick haken van een opponent.

Deze straf diende hij uiteraard pas in de de slotperiode uit te zitten. Dit gaf de interim-coach van Select 4-U Devils, Ron Plamont, ruimschoots de tijd om in de tweede rust zijn tactiek door te spreken met zijn spelers. In tegenstelling tot de bezoekers hielden de spelers van de thuisploeg hun hoofd er wel bij in deze beslissende fase. De puck werd in overtal rustig rondgespeeld, Levi Houkes kreeg een mogelijkheid om Prodi op de proef te stellen en diens rebound werd door Nick de Jong van dichtbij tot doelpunt gepromoveerd voor 4-2. Niet alles ging naar wens bij Select 4-U Devils: in de 43e minuut ging het mis bij een grote spelerswissel en stonden er te veel spelers tegelijk op het ijs. De Nijmeegse ‘penalty-killing’ was, gesteund door een uitstekende Mollen, echter weer bovenmodaal. Bulldogs schaatste zichzelf in de voet door onnodige overtredingen waardoor de gasten slechts zelden met 6 spelers (incl. goalie) op het ijs stonden. vooral in de laatste 5 minuten groeide de frustratie bij de Luikenaren, nadat Jefrey Melissant in de 57e minuut op een schitterende wijze een tegenstander op het verkeerde been zette en koelbloedig afrondde voor 5-2. Eerder in de wedstrijd had een Nijmeegse speler al  2 keer de paal geraakt. Slechts 46 seconden hierna leek het 6-2 te worden, maar deze treffer werd afgekeurd. Ook Luik kreeg met een afgekeurd doelpunt te maken: 126 seconden voor de laatste zoemer dachten de gasten op 5-3 te komen. de goal werd aanvankelijk toegekend, maar enkele seconden later vervangen door een face-off aan de rand van het Nijmeegse verdedigingsvak omdat (overduidelijk) een Belgische speler buitenspel stond bij de aanval die aan het doelpunt voorafging. Vincent hield zijn goalie op het ijs, vroeg zelfs geen time-out aan, en moest zijn nederlaag erkennen toen 23 seconden voor tijd Jan Jarabek de uitslag op 6-2 bepaalde met een afstandsschot. 

Bremer uitte zijn ongenoegen met een ‘slashing’ tegen een tegenstander, wat hem tot grote hilariteit van de Nijmeegse fans een tijdstraf kostte. De Franse Belg Bremer was eerder dit seizoen tot 2 keer toe verantwoordelijk voor een blessure bij een speler van Select 4-U Devils. Na een 10-2 oorwassing in het reguliere seizoen dropen de Walen opnieuw af uit de Waalstad.

Voor Select 4-U Devils wacht nu, komend weekeinde, de halve eindstrijd tegen Unis Flyers Heerenveen. De ploeg waar zo’n 2 maanden geleden in de Nederlandse bekerfinale nog met 5-2 van werd verloren.

De eerste wedstrijd zal in de Heerenveens Thialfhal plaatsvinden op zaterdag 14 maart om 20:00 uur.

Op zondag 15 maart zal in het Nijmeegse Triavium de 2e wedstrijd plaatsvinden. Aanvangstijdstip is op dit moment nog niet bekend. De kaartverkoop start zo spoedig mogelijk. Entreekaarten aan de kassa kosten 15 euro per stuk, vooraf via Ticketpoint 12,50 euro. Kinderkaarten voor jeugd tot 16 jaar uitsluitend aan de kassa voor 7 Euro.

Mocht er na 2 wedstrijden nog geen beslissing zijn, dan zal de beslissing vallen in een 3e wedstrijd op woensdag 18 maart in Heerenveen, aanvang 20:00 uur.

De andere halve finales gaan tussen Den Haag (dat Geleen uitschakelde) en Herentals of Leuven. De derde en beslissende kwartfinale tussen de 2 Belgische ploegen wordt dinsdagavond 10 maart gespeeld.

 

Door: Jacques Schmoller.      

 

Hoofdsponsoren