10x
5x
1x
1x

Select 4-U Devils lijdt terechte 4-7 nederlaag tegen Zoetermeer Panters.

30 november 2019

De ijshockeyers van Select 4-U Devils speelden vrijdagavond 29 november hun slechtste thuiswedstrijd van dit seizoen. Dat het niet per se sterkere, maar wel slimmere, Zoetermeer Panters met 4-7 won, was dan ook terecht.

De wedstrijden van de Nijmegenaren tegen het team uit de Zuid-Hollandse forensenstad zijn de laatste jaren al regelmatig een zware kluif gebleken. Toch moet de Triavium-ploeg de oorzaak van deze zeperd meer bij zichzelf dan bij de opponent zoeken. Select 4-U Devils begon redelijk aan de wedstrijd, maar zakte in het verloop van het duel soms erg diep weg.

Natuurlijk zijn er diverse excuses en/of smoezen op te noemen waarom de thuisploeg slechts hoogst zelden het wel degelijk aanwezige potentieel toonde. Een blessuregolf gecombineerd met een griepvirus dat enkele spelers uitschakelde, had zijn weerslag op het spel. Vooral de afwezigheid van defensieve ‘sterkhouders’ was duidelijk merkbaar in de powerplay. Tevergeefs werd er naar iemand gezocht met een verwoestend schot vanaf de blauwe lijn. Echter Nick de Jong, Jurryt Smid en Ritchie van Hulten ontbraken op het appèl, evenals aanvaller Jay Plamont.

Dit kan echter nooit de reden zijn voor de zeer slordige passing van de Nijmegenaren. Als je niet in staat bent om een medespeler fatsoenlijk aan te spelen, mag je ook niet verwachten dat je als ploeg veel kansen schept. Als je daarbij de tegenstander veel ruimte laat en niet tijdig ingrijpt, kun je ook verwachten dat die tegenstander vroeger of later een aantal goals achter jouw goalie prikt.

Toch was het klassenverschil tussen beide teams minder groot dan wellicht aan de hand van de uitslag geconcludeerd mag worden. Panters gooide er vanaf het begin de beuk er stevig in. De Amerikaanse ‘import’ Jared Henderson maakte het hierbij te bont. Tot drie keer toe schaatste hij door op de keeper en zocht ook de confrontatie met de Nijmeegse goalie Deniz Mollen. Twee maal werd hij hier terecht voor gestraft, een andere keer werd zijn ploeggenoot Thomas Borgman door de scheidsrechter onterecht als boosdoener naar de strafbank verwezen.

De leidsman was vrijdagavond met zijn gedachten niet continue bij het spel. Overtredingen waar hij in eerste instantie niet zijn fluit voor aan zijn lippen zette, leverden later in de wedstrijd opeens wel een tijdstraf op. Ook zag hij in de 33e minuut de puck tegen de binnenkant van het Zoetermeerse doel terugketsen terwijl veel van de 537 toeschouwers meenden dat de puck wel degelijk de doellijn was gepasseerd. Was deze situatie nog discutabel, later in het duel werd een glaszuiver Nijmeegs doelpunt in eerste instantie door de scheidsrechter afgekeurd. Pas  na protesten van spelers van Select 4-U Devils en na kort overleg met zijn linesmen besloot hij de treffer alsnog toe te kennen.

Op het uiteindelijke resultaat had de warrige scheidsrechter overigens geen invloed.

 

Select 4-U Devils kwam in de 18e minuut via Raymond van der Schuit op een 1-0 voorsprong, maar liep al snel achter de feiten aan. Binnen 10 minuten boog Panters de score om tot 1-4 via 3 goals van Joy Turpijn en 1 keer via Teris Wright. Devils knokte zich nog terug naar 3-4 (2 keer Branden Eden) , maar Borgman scoorde in de 43e minuut bij een ondertalsituatie 3-5, waarbij Mollen er niet goed uitzag.

Diezelfde Mollen moest zich ruim 2 minuten voor tijd wegens een blessure laten vervangen door zijn back-up Jefrey Vermeulen. Deze stond echter slechts een kleine minuut in de goalcrease. Hiervoor had Luke Zwartbol 4-5 gemaakt en Ferenc Kocsis 4-6. Hoewel de Nijmeegse coach Frank Gentges de goalie nog van het ijs haalde in de hoop in Nijmeegs voordeel te doen keren, maakte opnieuw Kocsis het karwei voor Zoetermeer af 6 seconden voor de laatste zoemer met een empty-net goal: 4-7.

De kleedkamer van Select 4-U Devils bleef na afloop geruime tijd gesloten. Waarschijnlijk had Gentges daar een ‘geanimeerd gesprek’ met zijn ploeg.

Hoofdsponsoren