10x
5x
1x
1x

Select 4-U Devils zorgt zelf voor spanning, 6-5 winst tegen Herford (D)

Bestuur
5 oktober 2019

Select 4-U Devils zorgt zelf voor spanning

Op vrijdagavond 4 oktober speelde Select 4-U Devils de eerste wedstrijd om de Inter Region Cup. In het Triavium was Herforder EV (ook wel Ice Dragons Herford genoemd) de tegenstander. In het debuutseizoen van het onderonsje tussen teams uit de BeNe-League en de Duitse Regionalliga gaf de ploeg uit de keizerstad precies aan welke sterke en zwakke punten het heeft. Op basis van zo’n sterk punt (veerkracht) won de thuisploeg uiteindelijk met 6-5 in een zeer spannende wedstrijd.

Select 4-U Devils toonde in de beginfase, net zoals in het verloop van het duel,  echter ook een zwak punt: veel te slordig verdedigen leidde tot een situatie waarbij 3 Ice Dragons helemaal vrij kon combineren pal voor de neus van de goed keepende Deniz Mollen. Florian Böhm voltrok ongehinderd het vonnis: 0-1. In die fase domineerde Herford, de Nijmeegse ploeg, zonder de gestopte Kayo van Zoest en de geschorste Evo Suurhoff, had (nog) geen antwoord.

Pas na zo’n 10 minuten gaf de thuisploeg blijk van het aanwezige talent. Na veel zoeken en met overleg werd de aanval gezocht na eerder het initiatief aan de bezoekers te hebben gelaten. Mollen nam het initiatief voor de Nijmeegse wedergeboorte. De goalie stopte een penaltyshot van Guillaume Naud en hield daarmee zijn ploeg in de race. Verdediger Jurryt Smid bracht Devils langszij (1-1) door in de zeventiende minuut via de rebound de puck langs de Duitse goalie Kieren Vogel te schieten.

Het werd in de tweede periode een strijd tussen 2 gelijkwaardige teams. En hoewel er aan beide kanten de (on)nodige fouten gemaakt werden, het was/bleef wel spannend. In de 24e minuut zette Nick de Jong van Select 4-U Devils op voorsprong. Na een face-off in het verdedigingsvak van de Duitsers en met een man minder haalde hij uit vanaf de blauwe lijn met een geplaatst schot voor 2-1. Het antwoord van Herford kwam snel. Bij een uitval werd de kleine, maar behendige Kilian Hutt gevonden die als een sluipmoordenaar zijn kans afwachtte. Tegen diens diagonale schot had Deniz Mollen dit keer geen verweer. Devils werd sterker, viel aan, maar tot resultaat leidde dit niet. In de 34e minuut maakte de Oekraïner Gleb Berezovskii er 2-3 van tot grote vreugde van een tiental meegereisde Duitse fans.

Met aanvallende intenties begon Devils aan de laatste periode. Dit had al snel succes: Branden Eden scoorde 3-3 in de 43e minuut en even later Oliver Pataky 4-3. De irritatie bij de bezoekers groeide, dit leidde tot een game misconduct penalty voor Böhm in de 53e minuut. Terwijl er 2 Duitsers op de strafbank zaten, zette Raymond van der Schuit de Devils op 5-3 in de 54e minuut en leek het duel beslist. De Devils-spelers  gedroegen zich op het ijs alsof ze de zege al in de sporttas hadden, maar Jorn Weikamp en Niels Hilgenberg wilden niet aan een Nijmeegs feestje meewerken. Zo’n 2 minuten na de 5-3 stond het 5-5.

Ondanks de vele opstootjes tussen spelers van beide teams in de slotfase werd er ook nog geijshockeyd. Met een man minder counterde Devils naar 6-5 slechts 82 seconden voor het einde. Luke Zwartbol  zette een combinatie op, Levi Houkes maakte het af. En hoewel de gasten 40 seconden voor tijd hun goalie nog van het ijs haalden in een poging om de gelijkmaker te scoren, de stand bleef onveranderd.

De Nijmeegse captain Houkes was zichtbaar opgelucht na de overwinning. “We hebben hun imports goed onder controle gehouden. Die Kilian Hutt is aanvallend goed, maar in het algemeen hebben wij  minimaal net zulke sterke imports. Het klopt dat we veel verdedigende fouten hebben gemaakt. Bij zeker 3 tegendoelpunten ging daar een persoonlijke verdedigingsfout van ons aan vooraf. Maak je zulke fouten niet dan win je hier gemakkelijk en wordt het niet nog spannend. Dat was niet alleen vanavond zo, maar ook al eerder dit seizoen. Wil je wedstrijden winnen dan moeten die fouten achterwege blijven. Maar ja, ijshockey is een spel van fouten.”

 

auteur: Jacques Schmoller

 

 

Hoofdsponsoren