10x
5x
1x
1x

Spotlight: Branden Eden “In Canada heeft ijshockey dezelfde status als voetbal hier. Iedereen speelt het.”

28 november 2019

In het seizoen 2018-2019 had Nijmegen Devils voor het eerst sinds jaren weer 2 Canadese ‘imports’ in de ploeg. Na een succesvol seizoen vertrok de veelscorende leftwinger RJ Reed naar het Duitse EG Diez-Limburg. Hij is  daar op het vierde Duitse niveau  opnieuw op dreef: na 14 wedstrijden heeft hij al 20 goals en 18 assists op zijn naam staan. De andere Canadees bleef de ploeg in het Triavium trouw. Branden Eden is opnieuw een center die niet alleen voor goals maar ook voor veel assists zorgt. Na slechts 4 duels in de BeNeLeague staat hij tweede op de Select 4-U Devils scoringlijst met 4 doelpunten en 6 assists achter ploeggenoot Jeffrey Melissant die 13 punten totaal heeft.

De 27-jarige Eden is wel aanwezig bij de dinsdagse training waar veel ploeggenoten verstek (moeten) laten gaan vanwege een blessure of de griep. Want een ware griepgolf teistert Select 4-U Devils, reden waardoor het team afgelopen zondag voor de Inter Region Cup niet naar Dinslaken kon afreizen. Na de training beantwoordt de Canadees enkele aan hem gestelde vragen.

De eerste vraag gaat over zijn pas deze maand gekweekte snorretje. “Dit liet ik groeien vanwege ‘movember’” verduidelijkt Eden. “In november laten we een snor (‘moustache’ in het Engels) staan om aandacht te vragen voor de strijd tegen prostaat- en teelbalkanker.” Het verduidelijkt al onmiddellijk de sociale betrokkenheid van de ‘import’. Hij wordt door ploeggenoten, teambegeleiders en andere betrokkenen bij de club geroemd om zijn sociale opstelling. Hoewel zijn invloed op het ijs misschien minder duidelijk is dan van zijn vertrokken landgenoot geldt hij als een echte leider van de ploeg in de kleedkamer. De bescheiden Canadees zal hier echter zelf niet gauw over beginnen.

Daarom nog maar een makkelijk te beantwoorden vraag: waar komt de voornaam Branden vandaan, want meestal wordt zijn voornaam als Brandon geschreven. “Mijn ouders wilden kennelijk iets anders”, vertelt Eden. “Eens een keer anders dan anders, dat sprak ze waarschijnlijk aan.” Branden Eden werd geboren en groeide op in het plaatsje Huntsville (ca. 20.000 inwoners) in de provincie Ontario op een kleine 2,5 uur rijden ten noorden van Toronto. “ Inderdaad, het landschap lijkt een beetje dat op het landschap in Zweden. Dichtbij de natuur, koude en harde winters. In Canada heeft ijshockey dezelfde status als voetbal hier. Iedereen speelt het.”

Zo ook de kleine Branden. Ondanks zijn geringe postuur (nu 1.75 meter lang en 78 kilo zwaar), wist hij zich te handhaven op de ijsvloeren in Huntsville en omstreken. Na lokale jeugdteams kreeg hij op 15-jarige leeftijd de mogelijkheid om zijn ijshockeyvaardigheden in de vermaarde juniorencompetitie Ontario Hockey League (OHL) te vertonen. Hij werd een ijshockeynomade en wisselde verschillende keren van club.

Hij was 19 toen hij zijn ouders gedag zei en naar Zweden verhuisde om daar als ijshockeyprof zijn brood te verdienen. Eden: “Ik was nog nooit alleen in het buitenland geweest. Ik moest vooral wennen aan de grotere ijsbanen in Europa.” Noord-Amerikaanse ijshockeybanen zijn over het algemeen zo’n 5 meter smaller dan de olympische breedte van 30 meter die in Europa aangehouden wordt. “Ik moest er dus aan wennen, maar de Zweedse en Europese banen waren en zijn wel beter geschikt voor mij. Ik heb hier meer ruimte en meer tijd op het ijs, dat komt mijn spel ten goede.”

Eden begon in Zweden acht jaar geleden bij de club Kalix, destijds op het hoogste Zweedse niveau. Maar net zoals in zijn vaderland, bleef hij hooguit een seizoen die club trouw. In de periode 2012-2018 speelde hij bij 5 verschillende Zweedse clubs, na 2 seizoenen op het derde niveau daar, de laatste 4 jaar op het tweede niveau. De center met shirtnummer 9: “Vergeleken met het Canadese ijshockey dat veel fysieker is, wordt er in Zweden meer op techniek gespeeld, meer met ‘skills’.”

En hoe beviel het leven in Zweden? “Goed. De mensen waren heel aardig en ik kon me makkelijk aanpassen. De mentalitet daar (en ook hier in Nederland) is hetzelfde dan in Canada. Dit maakt het allemaal wat eenvoudiger.”

Inmiddels is hij niet meer alleen ‘in den vreemde’. Hij woont met zijn vriendin in Bemmel en heeft zijn intrek genomen bij de familie Vullers. “De complete bovenetage is daar voor ons, maar de huiselijke momenten als we gewoon in de keuken of woonkamer zitten, zijn bijzonder gezellig. Wij vermaken ons uitstekend, regelmatig met de fiets er op uit of een fikse wandeling met de honden, heerlijk.” Eden is verder alleen met ijshockey bezig. Je zou hem dus een full-prof kunnen noemen. Naast de trainingen en wedstrijden bij Select 4-U Devils traint hij de Nijmeegse ijshockeyjeugd. “Er ander werk bijdoen als Noord-Amerikaan hier is lastig. Dat gaat niet vanwege de visa en werkvergunning en zo. Mijn vriendin heeft ook wel iets om handen. Zij zorgt voor kinderen, is een ‘nanny’.”

Terug naar het ijshockey. Hoe beleeft Branden Eden het seizoen van Select 4-U Devils tot nu toe? “In vergelijking met vorig seizoen hebben we nu een ander team. Er zijn veel nieuwe spelers bijgekomen. Het vergt tijd om aan elkaar te wennen. Niettemin gaat het behoorlijk goed. Dat is ook logisch: alle ijshockeyers willen winnen, prijzen pakken en een zo’n goed mogelijke erelijst hebben.”’

Tijdens het hele gesprek verdwijnt de glimlach niet onder het snorretje van Branden Eden. De ijshockeynomade heeft het zichtbaar naar zijn zin in Nijmegen.

Branden Eden in actie zien ? Kom op vrijdagavond 29 november naar Triavium. De Select 4-u Devils ontmoeten dan de Panters uit Zoetermeer. Aanvang 20:30 uur, stadion open vanaf 19:30 uur. Maak het mee en bestel uw kaarten via TICKETPOINT   .

Hoofdsponsoren