10x
5x
1x
1x

Spotlight: Cas Staps

Bestuur
11 september 2019

“Ik ben naar Nijmegen gekomen om prijzen te pakken.”

Oktober 2018 wilden de Nijmegen Devils al graag de getalenteerde ijshockeyer Cas Staps inlijven.  Het seizoen was weliswaar al begonnen, maar volgens de Nederlandse reglementen was een overgang mogelijk tot 1 december. De Nijmegenaren wilden hem graag erbij hebben en ook Staps zelf wilde bij de Devils zijn persoonlijke doelen nastreven, alles leek dus in kannen en kruiken. Echter zijn Zoetermeerse club blokkeerde de overgang en sprak zijn veto uit over de transfer. De nu 24-jarige winger kwam niet naar Nijmegen.

 

Een nieuw seizoen, nieuwe kansen en na het vorige seizoen lukte het Devils wel om Staps te contracteren. “Eindelijk nu bij Select 4-u Devils Nijmegen”, zegt hij glimlachend. Zijn gezicht verraadt de opluchting. “Ik had bij Panters een contract t/m het einde van het afgelopen seizoen. Ik denk dat het een principekwestie was van Zoetermeer Panters dat ze me niet wilden laten gaan. Ik verwijt ze niets, heb wel begrip voor hun handelswijze, zeker als je je In hun situatie verplaatst.” De verhoudingen tussen Staps en de leiding van Panters waren echter danig verstoord. “Zodanig dat ik niet meer daar wilde spelen,” aldus de aanvaller. “Daarom heb ik toen het seizoen afgemaakt bij Mechelen Golden Sharks ”

Die keuze voor die Belgische ploeg was logischer dan op het eerste gezicht lijkt: de Nederlander woont in België, net over de grens bij zijn geboorteplaats Tilburg. Mechelen was circa een uurtje rijden vanaf zijn huis. Nijmegen ligt maar iets verder vanaf ‘thuis’. Dit weerhoudt hem er niet van om nu zo’n 5 keer per week de circa 70 minuten van zijn huis naar het Triavium en vice versa af te leggen voor een wedstrijd of training bij Select 4-u Devils Nijmegen. “Ik ben zo’n 30 uur per week kwijt aan het ijshockey” rekent de voormalige jeugdinternational op verzoek uit. “Ik werk daarnaast fulltime als planner bij een transportonderneming. Ja, dat is soms zwaar, maar dit weet je vooraf. Sommige dingen moet je bijvoorbeeld laten. Het seizoen duurt maar 7 maanden, dus het is te doen.”

Wie naar de persoonlijke statistieken van de forward kijkt, doet vermoeden dat hij meer een spelbepaler en aangever is dan een pure afmaker: het aantal assists overstijgt de goals achter zijn naam. “Klopt, ik ben meer een spelbepaler geworden. In die rol ben ik bij Zoetermeer gegroeid”, legt de met shirtnummer 71 spelende ijshockeyer uit. “Ik kan als winger zowel op rechts als op links spelen, tijdens de wedstrijd switch je sowieso veel qua positie. Ik hoop echter dit seizoen meer doelpunten te gaan maken. We hebben een goede groep spelers hier, dit moet mogelijk zijn. En dan hebben we nu ook de Slowaak Oliver Pataky erbij.”

“Ik ben naar Nijmegen gekomen om prijzen te pakken. Ik heb tijdens mijn jeugd in het buitenland (Banff, Canada en in Malmö, Zweden) gespeeld en hoopte professioneel ijshockeyer te kunnen worden. Maar naarmate je ouder wordt, merk je dat zoiets er niet inzit. Nee, niet de NHL, dat is maar voor heel weinigen weggelegd, maar ook geen professional op een lager niveau. Ik ben me meer op mijn maatschappelijke carrière gaan richten. In Mechelen spelen was leuk, maar er was een verschil met Nijmegen. Hier is de organisatie beter, professioneler. Dat merk je aan alles. Dit team is de regerend landskampioen en bekerwinnaar, de verwachtingen zijn dus hoog, we zijn de favoriet. Het klopt dat hierdoor onze tegenstanders nu extra graag van ons willen winnen, maar we moeten gewoon ons eigen spel spelen.”

Cas Staps miste de eerste voorbereidingswedstrijd (thuis tegen Hammer Eisbären) wegens ziekte. Komende zaterdag vanaf 17.30 uur kan hij zijn kunsten voor het eerst voor eigen publiek laten zien. “Ik weet helemaal niets van onze tegenstander Dinslaken Kobras, is dat ook een sterk team net zoals die Duitsers van afgelopen weekend?”, besluit Cas Staps dit interview met een zelf gestelde vraag.

De oefenwedstijd Select 4–u Devils Nijmegen – Dinslaken Kobras maakt zaterdag 14 september in het Triavium deel uit van de gratis te bezoeken jubileumdag t.g.v. 50 jaar ijshockey in Nijmegen (volledige programma).

 

Door Jacques Schmoller

Hoofdsponsoren