10x
5x
1x
1x

Spotlight: Evo Suurhoff: “Als we die bekerfinale winnen, zou het een leuk verjaardagscadeau zijn”

8 januari 2020

Hij is bezig aan zijn tweede seizoen in het Triavium. Bij Select 4-U Devils is Bosschenaar Evo Suurhoff een gewaardeerde verdediger. dat blijkt wel uit de diverse opmerkingen die zijn medespelers maken als ze zien dat hij geïnterviewd wordt. De gemaakte opmerkingen verschillen van “Hij spreekt altijd de waarheid” tot “Niet geloven hoor, hij liegt”. Iedere opmerking tekent de waardering voor zijn werk binnen en voor de ploeg. Het is ook een uiting van de goede sfeer binnen het team ondanks de tegenvallende resultaten tot nu toe dit seizoen. Suurhoff is het type speler dat niet opvalt, maar wel altijd zijn (verdedigende) taken goed uitvoert. Fraaie solo’s afgerond door een fantastisch doelpunt hoeft er van hem niet verwacht te worden, maar het is erg lastig om tegen hem te scoren als hij op het ijs staat. Hierbij kan hij met zijn 180 centimeter en 75 kilo geen bijzondere fysieke krachten in de strijd gooien, aan strijdvaardigheid en teamgeest ontbreekt het hem echter niet.

Na de doordeweekse training oefent Evo Suurhoff in zijn eentje nog even op zijn schot vanaf ongeveer de blauwe lijn. Het doel is leeg. Dat de meeste schoten feilloos in het net belanden, is dan ook logisch. Even daarvoor was de sfeer tijdens de training jolig, uitgelaten zelfs. Vooral een onderling wedstrijdje afronden, dat de competitieve dadendrang bij de spelers naar boven brengt,  leidt tot de nodige hilariteit. Vooral Levi Houkes en Branden Eden sporen hun ploeggenoten aan of geven ze complimentjes. Het toont aan dat de laatste wedstrijd gewonnen is (met 10-3). Dan is de sfeer meestal goed.

Als Suurhoff na de training zijn schaatsen heeft uitgedaan in de kleedkamer is hij bereid om iets over zichzelf te vertellen. “Ik ben begonnen met ijshockey bij Den Bosch Red Eagles”, blikt de 24-jarige verdediger terug.  “Op mijn zeventiende ben ik naar Eindhoven gegaan, naar het (voormalige) CTO.” Via het NIJA Talentteam, waar de grootste Nederlandse ijshockeytalenten door de NIJB samengebracht waren, belandde Suurhoff via Kemphanen Eindhoven en opnieuw Den Bosch bij Tilburg Trappers. “Daar heb ik even aan de Oberliga mogen ruiken”, omschrijft Suurhoff het zelf. Met ingang van het vorige seizoen draagt hij het blauw (en in uitwedstrijden het wit) van Nijmegen Devils, dit seizoen beter bekend als Select 4-U Devils. Daarnaast was hij al in de jeugd  bekend bij de keuzeheren van het Nederlandse team. Via Oranje-onder 18 en Oranje-onder 20 haalde hij ook het ‘grote’ Oranje. Inmiddels heeft hij 16 interlands gespeeld. Zo speelde hij afgelopen zomer mee tijdens het wereldkampioenschap in de eerste divisie B. Het eindtoernooi werd in de Estse hoofdstad Talinn gespeeld. Helaas degradeerde Nederland toen naar een divisie lager. Nederland staat nu 28e op de wereldranglijst van de internationale federatie IIHF, een lijst die wordt aangevoerd door Canada.

Dit seizoen is de keuze van bondscoach Doug Mason (nog) niet op Suurhoff gevallen. De verdediger die geboren en getogen is en nog steeds woont in Den Bosch, accepteert het gelaten. “Dat is de keuze van de coach”, zet hij hierover. Toch heeft hij wel degelijk kwaliteiten. “Ik ben een allround verdediger”, zegt Suurhoff zonder misplaatste bescheidenheid. “Ik doe mijn verdedigende werk en kan ook aanvallen als het moet. Op dit moment zijn er andere spelers in het team die aanvallend beter zijn, daarom beperk ik me tot verdedigen. Nee, dat vind ik niet vervelend, verdedigen is leuk.” Dat Suurhoff ook wel degelijk kan aanvallen bleek vorig seizoen, hij was toen regelmatig actief tijdens de powerplay. En aanvallen (of verdedigen) op een ander manier toonde hij ook, toen hij zijn vuisten liet spreken tegen Microz Eaters Geleen . Hij kwam op voor zijn teamgenoot Luuk Zwartbol, het tekent de goede onderlinge sfeer in de ploeg. Hij moet even nadenken op de vraag of hij dan liever tegen een fysiek sterke, grote tegenstander of tegen een beweeglijke kleine tegenstander moet spelen. na even nagedacht te hebben, antwoordt hij: “Dan liever een grote, fysiek sterke tegenstander. Een beweeglijke speler is lastiger om te checken, je moet hem eerst te pakken zien te krijgen”, zegt hij lachend.

Suurhoff is een van de weinige verdedigers van Select 4-U Devils die dit seizoen niet geblesseerd raakte. Dat er in die periode extra druk op hem rustte, heeft hij niet als zodanig ervaren. Suurhoff: “Ik heb alleen wedstrijden meer dan 30 minuten gespeeld in plaats van ongeveer 20. Ik wil zoveel mogelijk spelen, 60 minuten per wedstrijd, maar dit kan nu eenmaal niet. Bovendien speel je dan jezelf kapot, zoiets hou je niet vol. Dan raak je zelf ook geblesseerd en dit kun je als ploeg dan niet hebben.” Over de prestaties van zijn ploeg dit seizoen is Suurhoff duidelijk: “Tegenvallend. Iedereen, ook wijzelf, had meer van ons verwacht. We hebben wel een ploeg die er op de momenten dat het erom gaat er ook staat. Daarom spelen we ook in de bekerfinale.” 

Select 4-U Devils staat in de BeNe-League nu 9e met 10 punten uit 9 duels. Om bij de bovenste 8 te eindigen, die recht geven op deelname aan de play -offs, zullen de resterende wedstrijden succesvol moeten zijn. Om te beginnen vrijdag 10 januari a.s. als het Belgische Golden Sharks Mechelen (nu op de 7e plaats met 2 punten meer dan Select 4-U Devils) in Nijmegen op bezoek komt. Naast de Golden Sharks is ook Zoetermeer Panters een directe concurrent voor een play-offplaats. Gerenommeerde teams als Heerenveen, Herentals en Den Haag zijn waarschijnlijk niet meer door de Nijmeegse ploeg te achterhalen. De play-offs zijn echter wedstrijden op zich waar de eindstand in de competitie geen enkele rol meer speelt of het moet het thuisvoordeel zijn. Echter dan moet Select 4-U Devils zich wel eerst voor het competitie toetje kwalificeren…

“Het zou een leuk verjaardagscadeau zijn als we die bekerfinale winnen”

Terug naar Evo Suurhoff, die al zijn hele leven zonder specifieke reden met nummer 81 speelt . “Alleen bij Tilburg Trappers was dit nummer al bezet, ik speelde toen met nummer 82”, zegt de verdediger die bezig is aan het afronden van zijn studie sporteconomie aan de Johan Cruijff Academy in Tilburg. Aan deze hogeschool studeren topsporters en kunnen op deze manier hun sport met een HBO-studie combineren. Suurhoff: “Ik werk in Den Bosch, lekker dichtbij huis. Daarnaast studeer ik dus in Tilburg en ijshockey ik in Nijmegen. Dat is goed te doen, afgezien van soms een file.” De ‘defensive defenseman’ of ‘stay-at-home-defender’ zoals zijn rol op het ijs ook wel genoemd wordt, kijkt uit naar de bekerfinale in Eindhoven op woensdag 15 januari a.s. tegen Unis Flyers Heerenveen. Niet in de laatste plaats omdat hij uitgerekend op die dag 25 jaar wordt. “Het zou een leuk verjaardagscadeau zijn van mijn ploeggenoten als we die wedstrijd winnen”, heeft Evo Suurhoff alvast een suggestie voor zijn medespelers.

 

Op vrijdag 10 januari staat een wedstrijd in de BeNe-League op het programma. Dan ontvangt Select 4-U Devils om 20.30 uur in het Triavium het Belgische Mechelen Golden Sharks. Deze wedstrijd wordt wel heel erg belangrijk voor de Nijmeegse formatie. Door de moeizame start in de BeNe-League staan de Devils momenteel 8ste in de ranking met een marginale voorsprong op Mechelen, een winst zou natuurlijk meer dan welkom zijn, zeker ook in de voorbereiding op de Bekerfinale op 15 januari te Eindhoven.

Voor beide wedstrijden zijn nog kaarten te koop, klik op de visual waar u entreekaarten voor wilt bestellen,

 

 

 

 

 

 

Hoofdsponsoren