10x
5x
1x
1x

spotlight Harley verkroost: “Gewoon ons eigen spelletje blijven spelen.”

Bestuur
2 oktober 2019

Harley Verkroost is geen ijshockeyer die ieder seizoen veel doelpunten maakt en daar nog een hele reeks assists aan toevoegt. Daar krijgt de speler van Select 4-U Devils ook niet de kans toe. Hij speelt in de vierde aanvalslijn en moet het daarom met minder ijstijd doen dan veel van zijn medespelers. Maar de 27-jarige Nijmegenaar (“ik kom oorspronkelijk uit Molenhoek”) klaagt daar geen moment over.

“Je bepaalt zelf tijdens de trainingen hoeveel je speelt”, weet Verkroost. “Iedereen draagt zijn steentje bij om het team zo optimaal mogelijk te laten presteren. De één scoort, een ander verdedigt. Bij mij is het voornamelijk hard werken, ja.”

Dat optimaal presteren lukt dit net begonnen seizoen nog niet altijd, beseft ook de aanvaller. “We zijn tot nu toe te wisselvallig. Natuurlijk zit ik me op de spelersbank wel eens te verbijten als het tijdens een wedstrijd niet gaat zoals we graag zouden willen. Maar nogmaals: je bepaalt zelf hoeveel speeltijd je van de coach krijgt. Je merkt ook dat de tegenstanders extra gemotiveerd zijn, ze willen per se van de regerend landskampioen winnen.”

Gewoon ons eigen spelletje blijven spelen, dan komt het wel goed

De landstitel vorig seizoen was de eerste op het hoogste niveau voor Verkroost. Pas vier jaar geleden bond hij zijn schaatsen weer onder om te gaan ijshockeyen. De zes jaar daarvoor had hij zich niet bezig gehouden met ‘de snelste teamsport ter wereld’. Na drie seizoenen een verblijf in de hoofdmacht afgewisseld te hebben met het spelen in het tweede team, maakte hij in het afgelopen kampioensjaar permanent deel uit van de Nijmeegse selectie. Met het bekende resultaat als gevolg.

De Nijmegenaar: “Het viel me eerlijk gezegd mee hoe makkelijk ik weer bij het ijshockey mee kon doen. Ik had mijn conditie wel op peil gehouden, dus wat dat betreft was er geen probleem.” Voordeel voor Verkroost was hierbij dat hij dagelijks in de sportschool vertoeft, hij is namelijk personal trainer. “Ja, voornamelijk op het gebied van conditietraining. Ik help mensen één-op-één. Wat voor mensen dat zijn? Allerlei verschillende mensen, geen bepaalde groep of zo. Dat maakt het werken ook zo leuk: al die verschillende mensen. Dat mijn ouders allebei een sportschool hebben, heeft meegespeeld in mijn beroepskeuze.” Zijn moeder heeft een sportschool aan de Coehoornstraat in Nijmegen, zijn vader (Pierre Verkroost, een nationaal bekende gewichthef- en fysieke trainer) heeft een sportschool in het Gelderse Oosterhout.

Harley Verkroost werkt nog altijd zelf zo’n 10 tot 12 uur per week aan zijn kracht en conditie, dit is dus los van de teamtrainingen op het ijs. De vraag lijkt dus gerechtvaardigd of hij nooit overwogen heeft om  ergens anders dan in Nijmegen zijn ijshockeygeluk te gaan zoeken. “Nee, eigenlijk niet. Ik ben dus nog maar sinds vier jaar weer aan het ijshockeyen.”’

Hij is een opvallend figuur op het ijs. Niet alleen door zijn shirtnummer 77. “Ik ben op 7 juli jarig, dus 7-7, maar ik heb ook wel met andere nummers gespeeld.” Ook vanwege zijn lange haar dat onder zijn helm uitkomt. Het doet een ‘headbanger’ vermoeden. “Nee, ik ben geen liefhebber van rock-muziek. Dat lange haar heeft niets met mijn muziekvoorkeur te maken, ik vind het gewoon mooi om het zo lang te hebben. Ik hou meer van rap-muziek.” En ook zijn gouden boventand heeft een andere oorzaak dan vermoed. “Het klopt dat veel ijshockeyers één of meerdere tanden hebben verloren, maar dit is bij mij niet het geval. Die gouden tand heb ik ook omdat ik het mooi vind, dat is alles.”

Van de Duitse tegenstander Ice Dragons Herford, waar Select 4-U Devils a.s. vrijdagavond in het Triavium in het kader van de Inter Region Cup tegen speelt, weet de forward niet veel. “Alleen wat ik op hun site heb gezien, Ik las dat ze veel goede spelers hebben en dat ze afgelopen twee seizoenen kampioen (van de Regionalliga, het vierde niveau daar) zijn geworden.” Twee keer kampioen worden in de Regionalliga was mogelijk omdat de club uit Herford bij Bielefeld (ook wel bekend als Herforder EV) het te duur vond om naar de Oberliga te promoveren, de competitie waar o.a. ook Tilburg Trappers in speelt. Het team van de 56-jarige Canadese coach Jeffrey Job herbergt naast Duitse spelers ook 3 Canadese en een Oekraïense ‘imports’. 

Of de tegenstander nu bekend bij hem is of niet, het maakt Harley Verkroost niets uit. “Gewoon iedere iedere wedstrijd weer je stinkende best blijven doen. Net zoals mijn ploeggenoten wil ik dit seizoen ook prijzen pakken. Gewoon ons eigen spelletje blijven spelen, dan komt het wel goed.”

 

Hoofdsponsoren