10x
5x
1x
1x

Spotlight Jefrey Vermeulen: “Ook de nummer 8 van de competitie kan via de play-offs nog kampioen worden.”

9 februari 2020

Jefrey Vermeulen is voor veel fans misschien wel de minst bekende speler van Select 4-U Devils. Als reserve-goalie komt hij maar weinig in actie, meer dan slechts een paar wedstrijden per seizoen zit er voor hem niet in. Toch kan hij nog een cruciale rol krijgen voor de Nijmeegse ijshockeyers dit seizoen. Vooralsnog is de 25-jarige Nijmegenaar een speler die genoegen neemt  met zijn bescheiden rol binnen het team. Redelijk tevreden is hij met zijn rol, al kan het als het aan Jefrey Vermeulen zelf ligt altijd beter. Jefrey: “Natuurlijk zou ik wel meer wedstrijden willen spelen, maar de coach, eerste goalie Deniz Mollen en ik hebben hier een afspraak over en daar hou ik mij aan. En bovendien: het seizoen is nog niet voorbij.” 

De backup-goalie mag dan enigszins een onbekende zijn in het Triavium, de Nijmeegse kunstijsbaan is beslist geen onbekende voor hem. Vermeulen loopt al 18 jaar lang rond in het Triavium. Dit blijkt wel na een doordeweekse training als hij begroet wordt door een speler van het bandyteam dat na de spelers van Select 4-U Devils de ijsvloer betreedt voor een training. Bij de training van de ijshockeyers zijn maar zo’n 12 spelers aanwezig. Naast Mollen en Luke Zwartbol die afwezig zijn vanwege hun selectie voor het  Nederlands team dat een pre-olympisch kwalificatie toernooi in het Kazachstaanse Bar-Sultan speelt, ontbreken ook enkele spelers vanwege blessures en ziekte. De onderlinge lol van de spelers die wel present zijn, is er niet minder om.

Op een derde van de baan wordt een partijtje van 3 tegen 3 gespeeld incl. Jefrey, met zijn witte helm duidelijk herkenbaar, en zijn bijna 4 jaar jongere broer Patrick als goalies. Want Patrick Vermeulen is de derde goalie van Select 4-U Devils na Mollen en oudere broer Jefrey. De jongere Vermeulen is keeper in de eerste divisieploeg en ook altijd meetrainend met het BeNe-Leagueteam. Gezien de beperkte ijstijd die Jefrey in het eerste team krijgt, lijkt (ook) een rol in het tweede team vanzelfsprekend. Jefrey heeft daar zelf echter een heel ander oordeel over: “Het tweede (of eerste divisie)team heeft al genoeg goalies. Met mijn broer en ook de jonge Emma Fondse (16 jaar) hebben ze 2 goede goalies voor de toekomst. Patrick en Emma steken er ook veel tijd in en hebben veel talent. Ze verdienen een mogelijkheid om daar te kunnen spelen. Die ga ik niet in de weg zitten omdat ikzelf nou zo nodig moet spelen. “

Jefrey Vermeulen was zelf nog een middelbare scholier toen hij 10 jaar geleden zijn debuut maakte in Devils 2. In de loop der jaren werd hij één van de twee goalies in het eerste team. En al  heeft hij wel mogelijkheden gehad om zijn keeperstalenten in dienst van een ander team te tonen, toch bleef hij de club uit zijn geboorte- en woonplaats steeds trouw. “Nijmegen is mijn cluppie”, aldus Jefrey. “Hier is alles vertrouwd, ik ken veel mensen hier en zij kennen mij. Ik woon hier 5 minuten vandaan in Dukenburg, al heb ik ook op andere plekken in Nijmegen gewoond. Ik hoef hier echt niet weg.” Hij neemt dus genoegen met zijn rol  het tweede plan. Hij komt slechts in actie tegen veronderstelde zwakkere tegenstanders en in die gevallen dat eerste keus Mollen ziek, zwak of misselijk is dan wel dat die een (zeer zeldzame) off-day heeft. Jefrey: “Het klopt dat ik voor iedere wedstrijd geconcentreerd moet zijn omdat  ik onverwachts toch moet spelen, al is die benodigde concentratie wel eens moeilijk. Ik zorg voor de communicatie tussen de spelers op het ijs en de bank. Maar ik heb bijvoorbeeld in het recente verleden ook wel eens een wedstrijd tegen Den Haag gespeeld, dus niet alleen tegen zogenaamde zwakkere teams.”

“De play-offs zijn een heel ander verhaal dan de gewone competitie.”

Niemand kan in de toekomst kijken (dit bleek wel dit seizoen), maar de kans bestaat dat er bij Select 4-U Devils in een verre of nabije toekomst een keepersduo komt bestaande uit Jefrey met als back-up broer Patrick Vermeulen. “Of met Patrick als eerste goalie en ik als back-up”, corrigeert Jefrey opvallend snel. Zo ver is het echter nog niet.

Op dit moment staat Select 4-U Devils op de zesde plaats in de BeNe-League. Een stek bij de beste acht teams is nodig om deel te mogen nemen aan de play-offs. En hoewel kwalificatie nog moet worden afgedwongen met zware thuiswedstrijden tegen de Belgische teams Bulldogs Luik en Era Renomar Herentals en het Nederlandse Microz Eaters Geleen nog voor de boeg, kijkt Jefrey al voorzichtig vooruit naar het seizoenstoetje. “De play-offs zijn een heel ander verhaal dan de gewone competitie. Dat zijn wedstrijden op zich. Het maakt mij niet uit tegen wie we in de play-offs moeten spelen. Of het nu Heerenveen, Herentals, Den Haag of Geleen is, als je kampioen wil worden, zal je ze toch allemaal moeten verslaan. Of het nu in de kwartfinale, halve finale of de finale zelf is. In de play-offs kan er van alles gebeuren. Ook de nummer 8 van de competitie kan dan nog kampioen worden”, aldus Jefrey Vermeulen die inmiddels een veteraan is als het om deelname om de play-offs gaat.

Hoofdsponsoren