10x
5x
1x
1x

Spotlight: Kay Gielen: “Vanaf nu moet de knop om.”

25 september 2019

Kay Gielen zou komende vrijdag met de spelersbus van Microz Eaters Geleen mee kunnen rijden naar het Triavium. Gielen woont op 2 slechts minuten van ijshal Glanerbrook, de thuishaven van Microz Eaters. De 27-jarige forward laat echter ongetwijfeld  de spelersbus van de tegenstander van Select 4-U Devils Nijmegen ongemoeid, want hij speelt dit seizoen voor de Nijmeegse formatie. Kay Gielen die vanaf de jeugd bij de club in zijn Zuid-Limburse woonplaats heeft gespeeld, vormt de derde aanvalslijn van Select 4-U Devils, samen met zijn bijna voornaamgenoten Kai Willems en Kayo van Zoest.

Het is een hernieuwde kennismaking met de ranke aanvaller die ook al in het seizoen 2017-2018 voor Devils speelde. Vorig seizoen speelde hij in België bij Bulldogs Luik, maar het contact met Devils bleef intact. “Na het afgelopen seizoen hebben we gesproken en heb ik hier getekend. Ja, na en niet tijdens het seizoen”, zegt Gielen in de catacomben van het Triavium. “Dat was wel zo netjes, vooral ten opzichte van het team in Luik. Ik heb hier voor één seizoen getekend, maar met de bedoeling dat het langer wordt. Zowel de club als ik wilden eerst eens kijken of het lukt met de reistijd en zo.” Gielen verdient zijn dagelijkse brood in het schoomaakbedrijf van zijn familie. “Dat heeft zo zijn voordelen: als ik bijvoorbeeld en zware wedstrijd op vrijdagavond heb, kan ik makkelijker een halve dag vrij krijgen. Bij een familiebedrijf kan dit. Elders niet. Dit is ook één van de redenen waarom ik hier ben ga werken als coördinator.”

“….dit kan niet zo langer, vanaf nu moet de knop om.”

Terwijl hij bij zijn eerste verblijf in de keizerstad nog shirtnummer 9 droeg, moest hij nu genoegen nemen met nummer 39. Al is ‘genoegen nemen’niet de goede omschrijving volgens de Limburger. “In het verleden heb ik ook wel eens het nummer 39 gedragen. Dat was ook het shirtnummer van Paul Vincent, mijn coach vorig seizoen Luik en van Phil Aucoin (een nu 37-jarige Amerikaan  die  in de periode 2008-2011 in Nederland furore maakte bij Nijmegen en Den Haag). Deze spelers waren een voorbeeld voor mij. Maar Branden Eden droeg vorig jaar nummer 9 dus die heeft daar nu het meeste recht op.”

De in het verleden ook als verdediger acterende Gielen is geen echte doelpuntenmachine en zijn woorden verklaren waarom: ”Natuurlijk is zelf scoren erg leuk, maar een assist geven vind ik eigenlijk even leuk.” De 27-jarige ijshockeyer ziet Select 4-U Devils Nijmegen als één van de kanshebbers in de BeNe-league, maar niet de enige. “Ik ben naar Nijmegen gekomen om hier prijzen te winnen. Het klopt wel dat Eaters Geleen in het verleden top was, maar vaak net naast de prijzen greep. Hun coach Andy Tenbult heeft dit seizoen een sterke selectie tot zijn beschikking. Die kunnen ver komen. Zeker met dat fanatieke publiek erachter daar.”

Maar ook  de Belgische clubs Bulldogs Luik en vooral Herentals zijn in de ogen van Gielen serieuze concurrenten in de prijzenslag. “Beide teams lijken voor dit seizoen ijzersterke spelers te hebben en de coach van Herentals (oud-Devils-coach Jeffrey van Iersel) is tactisch erg goed.” Afgelopen zaterdag had Select 4-U Devils Nijmegen de eerste prijs van dit seiozen al kunnen pakken, maar de Ron Berteling Schaal ging naar Cairox HIJS HOKIJ Den Haag. Gielen kijkt zonder vreugde terug: “We stonden met 3-2 voor met nog maar 36 seconden op de klok. Dat hadden we nooit meer uit handen mogen geven. Jawel, dit is door de spelers onderling uitgepraat. Na afloop deed coach Alexander Jacobs zijn zegje en daarna hebben we het als spelers nog over gehad.” Of er in de kleedkamer harde woorden zijn geuit, laat de forward in het midden. “We waren het er allemaal over eens: dit kan niet zo langer, vanaf nu moet de knop om.”

 Auteur Jacques Schmoller.

 

Hoofdsponsoren