10x
5x
1x
1x

Spotlight: Luke Zwartbol: “Ik wil op een zo hoog mogelijk niveau spelen.”

Bestuur
30 oktober 2019

“Ik was als peuter altijd vroeg wakker. En ik had veel energie, was enorm druk”, zo begint Select 4-U Devils-verdediger Luke Zwartbol met het antwoord na de vraag waarom hij met shirtnummer 21 speelt. “Mijn vader heeft me toen op zondagochtend vroeg meegenomen naar de ijsbaan. Ik was 3,5 jaar, leerde ijshockeyen en dit was echt iets voor mij. In deze sport kon ik al mijn energie kwijt. Mijn vader gaf me nummer 21 en sindsdien, afgezien van de tijd toen ik in Eindhoven bij het NIJA Talentteam speelde, heb ik altijd met dit nummer gespeeld.”

Nu, ruim 20 jaar later (hij is inmiddels 24 jaar oud) ijshockeyt Zwartbol nog steeds. Al doet hij dit niet meer op de ijsbaan in zijn woonplaats Dordrecht. Het Nijmeegse Triavium is nu zijn thuishaven. Tenminste als hij niet met zijn dagelijkse werk bezig is. De verdediger praat makkelijk, de drukke peuter van weleer is nog makkelijk te herkennen, alleen is hij nu wat ouder.

Zwartbol: “Ik leg parketvloeren. Zwaar fysiek werk. Ik werk bij mijn vader, bij Maple Leaf, een bedrijf in ‘Dordt’. We werken veel in historische gebouwen, doen ook aan restauratie. Patroonvloeren zijn onze specialiteit. Ik sta ‘s ochtends om half zes op, werk fulltime en train 3 avonden in de week in Nijmegen, zo’n 5 kwartier rijden heen en 5 kwartier weer terug. Dan ben ik meestal pas om 11 uur, halftwaalf weer thuis. En dan moet ik nog eten als ik niet onderweg iets naar binnen heb gewerkt, een wasje draaien en andere zaken die gedaan moeten worden.” Hij vervolgt: “Ja, dat is zwaar. Overwogen om dichter bij huis te gaan ijshockeyen? Nee, ik wil op een zo hoog mogelijk niveau spelen. Bij een team waar ik me goed voel. Ik ga op mijn gevoel af. En bij Devils heb ik een goed gevoel; een prima verstandhouding met het bestuur, met mijn medespelers en sowieso in het algemeen. Ik vind het belangrijk dat het team waar ik speel ambities heeft.”

Halverwege het vorige seizoen maakte hij de overstap van Dordrecht Lions in de eerste divisie naar Nijmegen Devils. Het seizoen kon hij echter niet afmaken Door een check aan de boarding van toenmalig Heerenveen Flyers-speler Marco Postma liep Zwartbol een zware hersenschudding op. “Ik heb er 4 maanden last van gehad. Kon niet meer autorijden, had steeds hoofdpijn. Nu heb ik nergens meer last van.”

Dit laatste is echter discutabel, want op de vraag hoe het komt dat hij in het seizoen 2017-2018 slechts een half seizoen bij Zoetermeer Panters (de tegenstander van Select 4-U Devils komende vrijdagavond) speelde, moet de Dordtenaar het antwoord schuldig blijven. Zwartbol: “Een blessure?” En na enige tijd diep nagedacht te hebben: “Sorry, ik weet het echt niet meer.”

Voor dat seizoen in Zoetermeer ijshockeyde hij bij Dordrecht, 3 jaar in Den Haag en ook 3 jaar bij het talentteam of ijshockey-academie van de NIJB in Eindhoven. Persoonlijke ambities heeft hij zeker. “Prof-ijshockeyer worden zou heel mooi zijn. Alleen maar met ijshockey bezig zijn, ideaal.” Voordat het zover is, speelt hij echter in de BeNe-league en het Nederlandse bekertoernooi met Select 4-U Devils. Zwartbol speelt daar veelal in een verdedigingslijn samen met Evo Suurhoff. “We kenden elkaar al. We weten wat we aan elkaar hebben en voelen elkaar goed aan.”

Over het functioneren van het totale Devils-team dit seizoen tot dusver is hij aanmerkelijk minder te spreken. Zwartbol: “We hebben (nog) niet optimaal gepresteerd. Kwaliteit hebben we zeker in het team, maar het komt er tot nu toe te vaak niet uit. We zullen allemaal harder moeten werken om succes te kunnen hebben. Ik weet zeker dat we met deze ploeg aan de verwachtingen kunnen voldoen, het komt er alleen nog niet uit. Je merkt dit seizoen aan de tegenstanders dat ze extra gemotiveerd zijn tegen de regerend landskampioen en bekerwinnaar.”

Steun de Select 4-u Devils en bestel uw tickets HIER VIA TICKETPOINT !   

 

Hoofdsponsoren