10x
5x
1x
1x

Spotlight: Oliver Pataky: ”Ik koos voor een studie, niet voor een leven als ijshockeyprof.”

20 november 2019

Zdeno Chara, Marian Gaborik, Marian Hossa. Het zijn ‘zomaar’ wat namen van landgenoten en gerenommeerde ijshockeyprofs die bij de Slowaakse topclub Dukla uit de kleine plaats Trencin hun sportopleiding genoten. Ze maakten naam in  de hoogste Slowaakse competitie, de Extraliga, maar vooral ook in de National Hockey League (NHL), het hoogste Noord-Amerikaanse profniveau en onbetwist de sterkste ijshockeycompetitie ter wereld. Een van hun opvolgers bij Dukla Trencin was Oliver Pataky, dit seizoen aanvaller bij Select 4-U Devils.

De 22-jarige Slowaak neemt na de training in het Triavium alle tijd om over zichzelf een en ander te vertellen. Vragen stellen hoeft aanvankelijk niet eens, in goed Engels somt hij allerlei personalia op intussen enkele malen een ‘boks’ aan een passerende ploeggenoot gevend en ontvangend. Misschien wel het opvallendste bij zijn opsomming is misschien wel dat hij niet met ijshockey zijn geld verdient, maar dat hij (nog) student is. “Ik studeer internationaal sportmanagement”, licht Pataky toe. “Aan de Haagse hogeschool”. Deze opleiding duurt 3 jaar en wordt in het Engels gegeven, makkelijk als je het Nederlands onvoldoende beheerst. De aanvaller van Select 4-U Devils is bezig aan zijn tweede jaar en woont ook in de hofstad. Samen met teamgenoten Raymond van der Schuit en Luke Zwartbol reist hij naar en van de trainingen en wedstrijden in het Nijmeegse Triavium.

Vanwege zijn studie ging de Slowaak aanvankelijk bij HIJS HOKIJ Den Haag spelen, hij was daar de afgelopen 2 seizoenen goed voor 34 competitiewedstrijden waarin hij 23 keer scoorde en 42 assists gaf. Mede door zijn inbreng werd zijn ploeg in 2018 niet alleen landskampioen, maar won hij samen met zijn Haagse ploeg ook de BeNe-League en de nationale beker.

“Na het vorige seizoen kreeg ik een aanbieding uit Nijmegen en heb daarom voor dit team gekozen.” Het zal een hele stap zijn geweest; van de Slowaakse competitie (Slowakije behoort tot de wereldsubtop) naar de veel amateuristischer Nederlandse competitie. En dit terwijl Pataky ook profijshockeyer  had kunnen worden.

Na zijn ijshockey-opleiding bij Dukla Trencin in zijn geboorteplaats speelde hij in het onder-18- en onder-20-team van de Slowaakse topclub. Hoewel hij nu aanvaller is, speelde hij tot zijn 18e vooral als verdediger. De 182 centimeter lange en 80 kilo zware Pataky: “In noodgevallen kan ik verdediger spelen. Ze vonden echter dat ik beter tot mijn recht kwam als aanvaller.”

In zijn laatste 2 seizoenen bij Dukla Trencin kwam Pataky vooral in actie voor het onder-20 juniorenteam, maar werd ook bij 19 duels ingezet in de hoofdmacht. Hierin kwam hij tot 4 assists. Dit lijkt misschien niet spectaculair, maar veel van zijn toenmalige ploeggenoten en tegenstanders zullen in de (nabije) toekomst in de NHL te bewonderen zijn.

Anders dan in de voorafgaande bekercompetitie wist de Slowaakse aanvaller het net in de eerste 3 wedstrijden van de BeNe-League nog niet te vinden. Niettemin liet hij opnieuw zien dat hij voor iedere ploeg, dus ook voor Select 4-U Devils, een waardevolle speler is. Hij schuwt het verdedigende werk en het trekken en duwen bij de boarding niet en trekt als aanvaller de aandacht van de tegenstander, niet zelden van meer dan één man.

Maar waarom geen ijshockeyprof geworden, iets waar menig Slowaaks jochie toch stiekem van droomt? “Ik wilde meer zekerheid en heb daarom voor een studie gekozen. Ja, je kan bijvoorbeeld als prof geblesseerd raken en dan is jouw broodwinning voorbij zonder dat je een alternatief hebt. En je kan ook in een profcompetitie onder de NHL of in een Europese of andere competitie terechtkomen. Daar zijn de salarissen doorgaans laag”, geeft Pataky een logische verklaring voor zijn keuze van meer maatschappelijke zekerheid. Het weerhield hem er niet van om met het Slowaakse nationale team tot 20 jaar in 2017 van het nationale talententeam van de Verenigde Staten te winnen, de latere  juniorenwereldkampioen dat jaar.

Oliver Pataky (met nummer 22) en zijn ploeggenoten van Select 4-U Devils zijn vrijdagavond 22 november vanaf 20.30 uur te zien tijdens de wedstrijd  in de BeNe-League tegen Tilburg Trappers in het Triavium. Dit zal de eerste wedstrijd zijn met de nieuwe coach Frank Gentges in de Nijmeegse spelersbank.

Kaarten voor deze wedstrijd tegen Tilburg zijn HIER te bestellen !


Hoofdsponsoren