10x
5x
1x
1x

Spotlight: Rob Decliseur: “Je moet altijd keihard werken”

Bestuur
6 november 2019

Rob Delcliseur: “ik hou de spelers steeds voor wat het betekent om voor Nijmegen te spelen: je moet altijd keihard werken.”

Komende vrijdagavond 8 november speelt Select 4-U Devils geen thuiswedstrijd. Na het bekertoernooi (de play-offs hiervan zijn in het weekend voor de kerst) wacht de Nijmeegse ploeg de BeNe-league. In deze competitie met 6 Nederlandse en 5 Belgische teams staat zaterdagavond 9 november de uitwedstrijd in de Belgische universiteitsstad Leuven tegen de plaatselijke Chiefs op het programma.

Tijdens dit duel zal Select 4-U Devils (zoals het er nu naar uitziet) opnieuw gecoacht worden door interim-coach Rob Delcliseur en assistant-coach Frank Janssen. Net zoals dit het afgelopen weekend al het geval was. Het is Delcliseur zelf die zijn rol onmiddellijk relativeert na een doordeweekse avondtraining. “Nou ja ‘coacht’”, zegt de bijna 42-jarige Maldenaar die in Nijmegen opgroeide en bij de Nijmeegse ijshockeyclub in de jaren ‘90 en begin deze eeuw vele seizoenen heeft gespeeld als aanvaller. “Ik ben gevraagd om bij wedstrijden vanaf de bank de zaken goed te regelen. Vooral de wisseling van de lijnen. Het is mijn taak om ervoor te zorgen dat de juiste speler op het juiste moment op het ijs staat. Ik doe dat voor de aanvallers, Frank doet dit voor de verdedigers.”

Maar er zijn meer aspecten waar Delcliseur zich mee bezig houdt. “Het is belangrijk dat de spelers plezier in het spelletje hebben en houden.”, aldus de interim-coach. “Ik heb zelf verscheidene kampioenschappen meegemaakt, maar ik zou echt niet weten hoeveel keer precies. Wat ik me wel goed herinner is het plezier dat ik altijd met ijshockey gehad heb. In een ploeg met veel nieuwe spelers is het plezier in het spel heel belangrijk. En ik hou de spelers steeds voor wat het betekent om voor Nijmegen te spelen: je moet altijd keihard werken. Voor een goed resultaat en voor elkaar.”

Delcliseur geeft hiervoor een praktijkvoorbeeld: “Afgelopen zaterdagavond stonden we in Den Haag met 2-0 achter. Er werd veel gemopperd en gescholden door onze spelers, ook op elkaar. Gelukkig viel daarna snel de 2- 1 en gingen ze er weer in geloven. Dat gescheld is logisch, dat krijg je in zo’n situatie. Maar het is belangrijk dat je naast negatieve feedback elkaar ook positief stimuleert, bijvoorbeeld iets zegt in de trant van ‘dat heb je goed gedaan’ of een schouderklopje geeft. Hierin tracht ik de spelers te begeleiden. En dat harde (voor elkaar) werken is wat alle Nijmegen-teams in het verleden zo karakteriseerde . Je kan wel eens een wedstrijd minder kwaliteiten hebben qua ijshockey, maar je moet altijd alles geven.”

De coach van Devils onder-16  beseft als geen ander dat zijn aanstelling bij het eerste team slechts tijdelijk is, al is ‘tijdelijk’ natuurlijk een rekbaar begrip. “Tot het einde van dit seizoen? Nee, ik neem aan dat ze achter de schermen druk bezig zijn om een nieuwe coach te zoeken. Ik weet niet hoelang dat gaat duren, maar ik neem aan niet erg lang.”

De hand van Delcliseur is echter al duidelijk te zien. Niet alleen in de resultaten (beide wedstrijden dat hij het team begeleidde, werden gewonnen) , ook in de beleving van de spelers. Voor het eerst dit seizoen speelde Select 4-U Devils als een echt team, niet als 20 individuen. Een team dat veel individuele ijshockeykwaliteiten herbergt, maar dat soms als los zand speelde. En met zand op een ijsbaan, tsja, dan kun je wel eens struikelen…

Komend weekend begint de competitie om de BeNe-League dus met de uitwedstrijd in Leuven. De eerst volgende thuiswedstrijd is op 15 november wanneer Cairox HIJS Den Haag naar Triavium komt. Kaarten zijn HIER te bestellen

auteur: Jacques Schmoller

Hoofdsponsoren