IJshockey is een razendsnelle teamsport. De puck wordt op grote snelheid rondgespeeld en is zeker in het begin moeilijk te volgen. Wij leggen u graag de belangrijkste regels van het ijshockeyspel uit.
Een ijsbaan heeft een afmeting van 30 meter breed en 60 meter lang. Het speelveld wordt verdeeld in 3 zones: de defensive zone, de neutral zone en de offensive zone. De defensive zone is het verdegingsvak, de neutral zone en de offensive zone is het aanvalsvak.
Een team bestaat uit 22 spelers waarvan steeds 5 veldspelers en een goalie gelijktijdig op het ijs staan:
De goalie mag altijd vervangen worden door een speler om zo met een 6 tegen 5 situatie overwicht te creëren (dit gebeurt meestal bij een achterstand kort voor het einde van de wedstrijd).
Er wordt continue gewisseld vanwege het hoge tempo waarmee gespeeld wordt.
De speeltijd bedraagt 3 x 20 minuten zuivere speeltijd. Bij elke onderbreking wordt de klok stop gezet.
Er zijn 4 scheidsrechters. Twee hoofdscheidsrechter te herkennen aan de rode banden op de armen en twee linesmen. De hoofdscheidsrechters geeft straffen voor overtredingen en de linesmen fluiten voor buitenspelsituaties.
Off-side wordt gegeven als een speler de blauwe lijn van het aanvalsvak passeert voordat de puck dit doet.
Wanneer de puck vanuit de eigen helft over de doellijn van de tegenstander wordt geschoten met een gelijk spelersaantal en de verdedigende speler de puck niet kan spelen, is er sprake van icing. Vervolgens wordt de face-off genomen in het verdedigingsvak van het in overtreding zijnde team.
Wanneer de verdediger de puck kan spelen maar dit niet doet, of de aanvallende speler naar oordeel van linesmen eerder bij de puck kan zijn, is er geen sprake van icing en gaat het spel gewoon door.
Na elke onderbreking wordt het spel hervat met een face-off. Hierbij wordt de puck door de linesmen op de face-off stip gegooid en proberen beide teams de puck te bemachtigen.
IJshockey is een fysieke sport, soms lijkt het dat alles is toegestaan, maar dat is uiteraard niet het geval. De hoofdscheidsrechter kan straffen geven voor overtredingen.
Hieronder staan een aantal veel voorkomende straffen.
Wanneer er een straf wordt gegeven speelt het bestrafte team met een veldspeler minder, dit wordt penaltykill genoemd. Het team dat met een veldspeler meer speelt, heeft dan een powerplay.
Straf voor het slaan van een tegenstander met de ijshockeystick.
Standaard 2 minuten straf.
Straf voor het stoten van de tegenstander met
gebruik van de ellebogen.
Standaard 2 minuten straf.
Straf voor het te lang vasthouden van de tegenstander.
Standaard 2 minuten straf.
Straf voor het haken van de tegenstander met gebruik van het blad van de ijshockeystick.
Standaard 2 minuten straf.
Straf voor het slaan van de tegenstander in het gezicht. Naar gelang de afloop/verloop van de overtreding wordt de straf zwaarder gemaakt.
Standaard 2 minuten straf.